10 przykazań

2015-07-15 11:41:15

Mam pytanie czy kolejność przykazań ma znaczenie w sensie czy najważniejsze jest pierwsze a potem ich ranga nie jako maleje ?
To chyba nadinterpretacja ale jestem ciekaw czy ich kolejność ma jakieś znaczenie.
Pozdrawiam
Witam, 

w kontekście Starego Testamentu, pierwsze przykazanie jest bezwzględnie najważniejsze. Indywidualna i wyłączna relacja z Bogiem-Yhwh Izraelitów jest warunkiem utrzymania przymierza synajskiego (por. Wj 32). Zwrócenie się ku innym bogom, zrywało przymierze: stąd obietnica nowego przymierza w Księdze Jeremiasza (por. Jr  31). Konsekwencje kultu bałwochwalczego ukazują Księgi Królewskie, poprzez ich teologię historii Izraela i Judy, począwszy od tzw. grzechu Jeroboama w 1Krl 12. Drugie przykazanie ma inny charakter, ale imię Pana i jego wyjaśnienie jest utrzymane na równie intymnym poziomie. Przykazanie to niewątpliwie zależy jednak od pierwszego (por. Wj 3). 

Nie będę wypisywał tutaj wszystkich przykazań, ale podzielę się tylko moim zdaniem: autor biblijny, pisząc przykazania w danej kolejności ma na myśli odzwierciedlenie ich wagi. Myślę, natomiast, że problem kolejności nie jest duży z punktu widzenia teologii biblijnej/egzegezy, natomiast teologia moralna ma, co w tej kwestii robić, bo przecież: jak rozumieć dziś to, że cześć rodzicom miałaby być ważniejsza od „nie zabijaj”? Być może pewnym rozwiązaniem jest podział przykazań na dwie tablice.

Michał Karnawalski SJ, webmaster

zobacz komentarze [5]