uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
10 przykazań
2015-07-15 11:41:15
Mam pytanie czy kolejność przykazań ma znaczenie w sensie czy najważniejsze jest pierwsze a potem ich ranga nie jako maleje ?
To chyba nadinterpretacja ale jestem ciekaw czy ich kolejność ma jakieś znaczenie.
Pozdrawiam
To chyba nadinterpretacja ale jestem ciekaw czy ich kolejność ma jakieś znaczenie.
Pozdrawiam
Witam,
w kontekście Starego Testamentu, pierwsze przykazanie jest bezwzględnie najważniejsze. Indywidualna i wyłączna relacja z Bogiem-Yhwh Izraelitów jest warunkiem utrzymania przymierza synajskiego (por. Wj 32). Zwrócenie się ku innym bogom, zrywało przymierze: stąd obietnica nowego przymierza w Księdze Jeremiasza (por. Jr 31). Konsekwencje kultu bałwochwalczego ukazują Księgi Królewskie, poprzez ich teologię historii Izraela i Judy, począwszy od tzw. grzechu Jeroboama w 1Krl 12. Drugie przykazanie ma inny charakter, ale imię Pana i jego wyjaśnienie jest utrzymane na równie intymnym poziomie. Przykazanie to niewątpliwie zależy jednak od pierwszego (por. Wj 3).
Nie będę wypisywał tutaj wszystkich przykazań, ale podzielę się tylko moim zdaniem: autor biblijny, pisząc przykazania w danej kolejności ma na myśli odzwierciedlenie ich wagi. Myślę, natomiast, że problem kolejności nie jest duży z punktu widzenia teologii biblijnej/egzegezy, natomiast teologia moralna ma, co w tej kwestii robić, bo przecież: jak rozumieć dziś to, że cześć rodzicom miałaby być ważniejsza od „nie zabijaj”? Być może pewnym rozwiązaniem jest podział przykazań na dwie tablice.
2015-07-19 21:44:03
o.Michale nie widze problemu bo "czcij rodzicow" jest w rzeczywistosci czcia oddawana tym,ktorym zawdzieczamy to zycie czyli rowniez Bogu i "nie zabijaj"jest we wlasciwej kolejnosci rowniez moralnie.Zeby zabic nalezy najpierw zaistniec.Zabijanie jest wystepowaniem przeciwko zaistnieniu.Ojciec ma chyba na mysli "czesc rodzicom "jako w formie raczej tzn byc dla nich "grzecznym"- BJ -
2015-07-28 11:17:13
NIE BEZ POWODU Pierwsze w kolejności jest: "Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.3 Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. 6 Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań."
JAK DZISIAJ ŻYJECIE? Polska jest krajem bałwochwalczym, bo prawie,że obok, bo raczej przed, stawiana jest królowa niebios. jest to oddawanie czci innemu bogu. a Bóg jest jeden. to nie maria nas stworzyła. to nie ona za nas zginęła, to nie ona zbawia i daje życie wieczne.
Pierwszy był Bóg(Słowo).On stworzył wszystko i potem odpoczął po stworzeniu małżeństwa- czyli mężczyzny i kobiety.(a nie gejów, czy lesbijki). mamy szanować rodziców, mieć ich w czci, nie takiej jakiej uczy nas np. polski serial : rodzinka.pl" w obecnych czasach mamy bezstresowe wychowanie co skutkuje nie szanowaniem rodziców. zwłaszcza gdy są już starzy, czy nie na"czasie".
a Jezus co mówi? w dwóch przykazaniach zawierają się te wszystkie. Mateusza 22:37 "Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem9. 38 To jest największe i pierwsze przykazanie. 39 Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego10. 40 Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy».
- Kasia -
2015-07-30 20:50:22
Kasiawyglada na to,ze to Ty nie rozumiesz tekstu biblijnego.
Dekalog w oryginalnym tekscie natchnionym nie ma znakow interpunkcyjnych wiec mozna dzis roznie probowac je stawiac.Mozna je postawic tak,zeby twoje twierdzenie bylo sluszne ale wtedy nalezaloby uznac,ze Bog nas oklamal bo zakazal czynienia rzezb i tymczasem nakazal je uczynic jako swoje symbole i je czcic..."waz miedziany" czy arka przymierza Cherubami ozdobiona.
Oczywiste jest,ze jesli uznaje,ze Bog to wylacznie Prawda to z testu Dekalogu wynika,ze symbole Boga mozna i nalezy czcic i za to uzyskuje sie nagrode od Boga.Natomiast zabronione jest oddawanie czci innym bostwom i czczenie rzezb czy przedmiotow im poswieconym.Jesli spojrzysz na ta sprawe bez zacietrzewienia to zobaczysz o co w tym przykazaniu chodzi tzn. "niebedziesz czynil rzezb niczego"...jest tylko komentarzem do "nie bedziesz mial boga obok Mnie"
- BJ -
2015-10-16 20:41:19
dekalog jest skonstruowany w prosty sposób. 10 nakazów i zakazów - "to rób, a tego nie rób". Jest ich dziesięć tylko jeśli uwzględnimy zakaz czczenia podobizn czy obrazów. Z pewnością chodziło przede wszystkim o ewentualne bożki pogańskie, ale Izraelici konsekwentnie nie wykonywali (i nie wykonują do dziś) podobizn Boga. Zaczęli to robić dopiero chrześcijanie, pod wpływem religii pogańskich. A skąd takie rewelacje, o czczeniu węża miedzianego czy arki przymierza? Wąż to przecież proroctwo na Jezusa, a arka (a szczególnie nadnaturalne światło na wieku między cherubinami) to miał być dla Izraela widoczny znak obecności Boga między Jego ludem (w dużym skrócie). Wyprzedzająco - cherubinom na wieku arki też nikt nie oddawał czci. Do do zacietrzewiania się - pełna zgoda, ale to chyba nie do Kasi ta uwaga.- roman -
2015-10-19 20:49:36
romana jak mieliby Izraelici wykonywac podobizne Boga skoro go nie widzieli a Jezusa jako Boga nie uznaja?
Chrzescjanie sa o tyle w innej sytuacji bo uznali Jezusa jako Boga wiec i jego podobizny sobie maluja.Tym bardziej,ze maja swoj pierwowzor w chuscie z Manopello, o ktorej mowia,ze jest odbiciem zmartwychwstajacego Jezusa,Boga.Naukowcy mowia wprost,ze ten wizerunek nie jest dzielem czlowieka.I to ten wizerunek jet pierwowzorem wszystkich ikon.
Oczywiscie,ze nikt czci nie oddawal cherubinom jak i nikt czci nie oddaje obrazom bo przeciez to tylko kawalek materialu.Szanuje sie je tylko jako symbole Boga.
- BJ -