uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Pytanie o post.
2011-12-20 10:14:28
Szczęść Boże!
Mam pytanie dotyczące obowiązkowego postu w piątek.
Otóż ostatnio mieszkam i pracuje w Szwecji. Będąc niedawno w Polsce przystąpiłem do sakramentu spowiedzi. Niestety, w najbliższy piątek zgrzeszyłem świadomie jedząc mięso w stołówce firmy w której pracuje. Przyznam, iż było jakieś danie wyglądające na bezmięsne, ale wyglądało dziwnie i niesmacznie. Czy ten grzech sprawił, iż już nie jestem w stanie łaski uświęcającej, co znaczy iż nie mogę przystępować do sakramentu Komunii Świętej?
Proszę o odpowiedź.
Z Bogiem.
Krzysztof
Mam pytanie dotyczące obowiązkowego postu w piątek.
Otóż ostatnio mieszkam i pracuje w Szwecji. Będąc niedawno w Polsce przystąpiłem do sakramentu spowiedzi. Niestety, w najbliższy piątek zgrzeszyłem świadomie jedząc mięso w stołówce firmy w której pracuje. Przyznam, iż było jakieś danie wyglądające na bezmięsne, ale wyglądało dziwnie i niesmacznie. Czy ten grzech sprawił, iż już nie jestem w stanie łaski uświęcającej, co znaczy iż nie mogę przystępować do sakramentu Komunii Świętej?
Proszę o odpowiedź.
Z Bogiem.
Krzysztof
Wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w piątek obowiązuje pana w Polsce, będąc w Szwecji może pan śmiało jeść mięso w piątek. Smacznego!
2011-12-20 12:28:31
Ale jeśli decyduję się na coś, co w moim przekonaniu jest grzechem choć obiektywnie ten czyn nie jest zły, to chyba mimo wszystko popełniam grzech. Czy tak ?- JF -
2011-12-20 13:20:49
No chyba wogóle zjedzenie miesa w piatek nie jest grzechem ciezkim tak ze i w Polsce mozna isc do Komunii Sw.- robert69 -
2011-12-20 16:10:42
Krzysztofie, gdybyś jeszcze kiedyś zawędrował do Anglii albo Walii to też nie mozesz zjeść mięska w piątek. To chyba obok Polski jedyne kraje w Europie gdzie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w piątki całego roku.- blue -
2011-12-27 10:01:39
A nie zauważyliście że ta odpowiedz jest ironiczna... co to ma za znaczenie czy jesteś w polsce czy w szwecji.. POst to post i należy go przestrzegać w celu doskonalenia ducha i wzmacnianie siły woli.- qqq -
2011-12-27 13:04:39
Jak nic ironia ale sie przez chwile zastanawialam co z ta Polska.:)- ee -