uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
2015-04-18 14:40:39
Szczęść Boże! Ja chciałam zapytać o nowennę pompejańską. Dość dużo o
niej czytałam, że można wyprosić sobie i innym potrzebne łaski. Ale czy
takie dzienne odmawianie tak długiego różańca jak w przypadku nowenny
nie prowadzi do monotonii? Bo jeśli się zasypia przy tym itp., to czy to
ma sens? Albo może lepiej przez ciszę i skupienie można wyprosić łaski u
Boga?
niej czytałam, że można wyprosić sobie i innym potrzebne łaski. Ale czy
takie dzienne odmawianie tak długiego różańca jak w przypadku nowenny
nie prowadzi do monotonii? Bo jeśli się zasypia przy tym itp., to czy to
ma sens? Albo może lepiej przez ciszę i skupienie można wyprosić łaski u
Boga?
Bóg słucha zarówno tych prostych modlitw, nawet takich, w których trudno znaleźć nam słowa lub gdy już w ogóle milkniemy, bo nie wiemy co powiedzieć, jak i tych, które wymagają od nas wysiłku i samodyscypliny. Nigdy nie odmawiałem nowenny pompejańskiej i przyznam szczerze, że tego typu pobożność jest daleko od mojej wrażliwości, dlatego zwracam się teraz do was nasi Czytelnicy. Może znajdą się wśród was tacy, którzy tę nowennę odmawiali lub odmawiają. Zapraszam do podzielenia się swoim doświadczeniem, refleksją, poradą.
zobacz komentarze [46]
2015-04-19 02:38:01
Modle sie do Pana Boga prostymi slowami I prostymi slowami prosze Jego o laski .Nigdy nie modle sie na rozancu ,nawt Pismo przestrzega przed bezsensownym klepaniem wyuczonych formulek ,wierze w modlitwe tylko do samego Pana Boga bo tylko On nas wyslucha I tylko On moze nam pomoc I jak do tej pory wysluchal kazdej mojej modlitwy I za wysluchana modlitwe Mu dziekuje .- Asia -
2015-04-19 08:49:03
Odmawialam dwa razy tę nowennę , w bardzo ważnych dla mnie intencjach. Wymaga ta modlitwa dużego wysiłku a poza tym nie zawsze jest czas żeby dobrze odmówić wszystkie trzy części różańca. Przyznam że czasem odmawiałam "byle szybciej"... Nie wiem czy powtórzę tę modlitwę. Znam osoby, które odmawiają czwarty raz albo dziesiąty i mówia że już nie umieją bez tego żyć.Czy to nie jest uzależnienie albo natręctwo?
Mam też problem z nowenną do Matki Bożej Nieustającej Pomocy - nie widzę w tym sensu. Jest tam np. prośba: za chorych abyś ich uzdrowila. Przecież Maryja nie uzdrawia chorych, tylko czyni to Bóg.
- Maria -
2015-04-19 09:59:58
Nie modlę się po to, żeby wypraszać sobie kolejne łaski u Pana albo, żeby spełniał moje prośby..modlitwa to spotkanie w zaufaniu, że wszystko co mnie w życiu spotyka ma sens i przyjęte z wiarą prowadzi do Boga..też miałam pewne opory do odmawiania Nowenny pompejskiej..ale właśnie dlatego rozpoczęłąm tą modlitwę, argumenty za? modlimy się słowami poleconymi przez samego Jezusa Chrystusa i zapisanymi w Piśmie Świętym, w Ojcze Nasz jest tak naprawdę wszystko..i dla mnie akurat ważne..nauka pokory..zwracam się do Pana przez wstawiennictwo Maryi, ufając i wierząc,że jest orędowniczką u swojego Syna ..trud modlitwy też ma swoje znaczenie, ja akurat "rozkładałam" sobie modlitwę na cały dzień..więc przez cały czas byłam w "łączności" z Panem..nie oczekiwałam cudów po zakończniu modlitwy ale powolutku następują zmiany w mojej rodzinie ;-) czy to efekt jej odmawiania? nie wiem..bo w tej intencji modlę się cały czas, codziennie..
na pewno nie powinno się zaczynać modlitwy z powodu tego,że ktoś ją odmawiał i Pan go wysłuchał..to powinno wypływać z potrzeby serca..
- Ania -
2015-04-19 18:43:26
W Różańcu zawarte są wszystkie tajemnice naszej wiary. Jest wielką bronią przeciw diabłu. Wszyscy wielcy święci mieli wielkie nabożeństwo do Różańca. Tym niemniej odmawianie jej ,,pod przymusem" czy ,,automatycznie" uwłacza jej głębi- jest to przede wszystkim modlitwa kontemplacyjna. Nie ma przymusu, jak i zakazu tej Nowenny- Kościół jednak dopuścił ją, zatem jest w tym zapewne większy sens.- Marcin Nowak -
2015-04-19 18:44:58
Modlitwa to spotkanie, rozmowa z Bogiem.Można modlic się bez slów, po prostu trwając przed obliczem Boga. Odmawiać Ojcze Nasz, bo tę modlitwę dla sam Chrystus. Jest też prawosławny "różaniec: "Panie Jezu Chryste, Synu Boga, zmiłuj się nade mną, grzeszną".
- Anka -