uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Przestrzeganie dnia świętego
2014-11-27 18:36:29
Trapi mnie od pewnego czasu pewna kwestia. Dlaczego w Kościele katolickim dniem świętym przeznaczonym dla Pana Boga jest Niedziela a nie Sobota?. Skoro Bóg Ojciec sam ustanowił siódmy dzień tygodnia dniem świętym i sam go uświęcił Księga Rdz. 2:1-4 ( W ten sposób zostały ukończone niebo i ziemia oraz wszystkie jej zastępy .
A gdy Bóg ukończył w dniu szóstym swe dzieło, nad którym pracował, odpoczął dnia siódmego po całym swym trudzie, jaki podjął. Wtedy Bóg pobłogosławił ów siódmy dzień i uczynił go świętym) Zastanawiam się czy nie błądzimy mocno i czy w ten sposób nie łamiemy przykazania Bożego. Słyszałem kiedyś odpowiedz na moje pytanie cyt" na pamiątkę zmartwychwstania Pana Jezusa czcimy niedziele..." Tylko na kartach pisma świętego sam Jezus powiedział " Ewangelia wg. Mateusza 5: 17-21.( Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. Bo powiadam wam: Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego)
A gdy Bóg ukończył w dniu szóstym swe dzieło, nad którym pracował, odpoczął dnia siódmego po całym swym trudzie, jaki podjął. Wtedy Bóg pobłogosławił ów siódmy dzień i uczynił go świętym) Zastanawiam się czy nie błądzimy mocno i czy w ten sposób nie łamiemy przykazania Bożego. Słyszałem kiedyś odpowiedz na moje pytanie cyt" na pamiątkę zmartwychwstania Pana Jezusa czcimy niedziele..." Tylko na kartach pisma świętego sam Jezus powiedział " Ewangelia wg. Mateusza 5: 17-21.( Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. Bo powiadam wam: Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego)
Witam, prawdopodobnie pierwsi chrześcijanie spotykali się, by celebrować zmartwychwstanie Jezusa w sobotę wieczór, bo wówczas nie obowiązywał już szabatowy zakaz przemieszczania się (ponad tysiąc paro-kroków), a także inne szabatowe ograniczenia, i tak poszabatni wieczór stał się liturgicznie wigilią dnia zmartwychwstania - niedzieli.
zobacz komentarze [9]
Na poziomie teologicznym, natomiast, wypełnienie Prawa i Proroków wiąże się z nowym stworzeniem (2Kor5,17: "Jeżeli więc ktoś jest w jedności z Chrystusem, to jest nowym stworzeniem; dawne rzeczy przeminęły, oto zaczęły istnieć nowe"), stare stworzenie jest przemienione, bo zostaje otwarta droga zmartwychwstania. Wypełniona zostaje zatem istota szabatu (a nie zniesiona), czyli wchodzenie w ścisłą relację z Bogiem poprzez dar i doświadczenie świętującej wspólnoty w dzień zmartwychwstania. Niedziela jest pierwszym dniem (jom riszon), bo stworzenie jest nowe, nie jest natomiast dniem ostatnim-szabatem.
2014-11-27 21:42:21
Ten fragment Biblii jest wyjątkowo jasny i jednoznaczny.Tłumaczenie trochę pokrętne.Nieraz korzysta sie z mglistych wzmianek ST a by umotywować tezę np. o istnieniu czyśćca, a tu gdzie jest jasno i klarownie to zamiast powiedzieć,że nie uznajemy wskazań ST tylko mamy nowe to kombinujemy na zasadzie "wilk syty i owca cała".- sstaszek -
2014-11-28 21:39:51
To dlaczego Jezus nie ukamienował prostytutki zgodnie ze Starym Prawem?- tomasz k. -
2014-11-29 12:16:20
Też się czasami zastanawiam - tak demonizuje się niektóre zakaziki (typu tatuaże) a tutaj mamy przecież 10 przykazań. Jak dla mnie np. 10 przykazanie powinno brzmieć - Nie pożądaj żadnej rzeczy bliźniego swego. Bo dla mnie trochę dziwnie brzmi 10. Ani żadnej rzeczy, która jego jest. Chociaż najwięcej zamieszania i tak jest o 2 przykazaniei o czczenie poszczególnego dnia. Jezus mówi, że nie przyszedł znieść prawa ani proroków - ok, ale o które prawa chodzi ? O ponad 600 zakazów jakimi kierowali się Izraelici czy o innych mówi ?
- Piotr G. -
2014-11-29 13:23:50
W Piśmie Świętym nie ma fragmentu mówiącego o czczeniu niedzieli zamiast soboty. Bóg Ojciec ustanowił Sobotę jako dzień oddawania mu czci a Chrystus przyszedł wypełnić wolę Boga Ojca a nie ją zmieniać. Chrystus przestrzegał szabatu nie łamał Bożych praw. W ewangelii wg. Marka 2:27 jest napisane " ... To szabat został stworzony dla człowieka a nie człowiek dla szabatu. Zatem Syn człowieczy jest panem szabatu.."Na dodatek Chrystus sam mówił: Ewangelia wg. Św Jana 15: 9-11"...Jezus powiedział do swoich uczniów: Jak Mnie umiłował Ojciec, tak i Ja was umiłowałem. Wytrwajcie w miłości mojej! Jeśli będziecie zachowywać moje przykazania, będziecie trwać w miłości mojej, tak jak Ja zachowałem przykazania Ojca mego i trwam w Jego miłości..."
Ponadto Chrystus po zmartwychwstaniu nie mówił ,że zmienia prawo które dotąd obowiązywało. Apostołowie dalej przestrzegali Szabatu: Dz Apostolskie: 13:14 Oni zaś przeszli przez Perge, dotarli do Antiochii Pizydyjskiej, weszli w dzień sobotni do synagogi i usiedli.Po odczytaniu Prawa i Proroków przełożeni synagogi posłali do nich i powiedzieli: Przemówcie, Bracia jeśli macie jakieś słowo zachęty dla ludu..."
Dz. Apostolskie 17:1-4 "..A gdy przeszli Amfipolis i Apolonię, przybyli do Tesaloniki, gdzie była synagoga żydowska. Wtedy Paweł według swego zwyczaju wszedł do nich i przez trzy szabaty rozprawiał z nimi na podstawie Pisma; Wyjaśniając i nauczając, że Chrystus musiał cierpieć i powstać z martwych oraz: Ten Jezus, którego wam głoszę, jest Chrystusem..".
Myślę iż wyraźnie widać, że sobota nadal była przestrzegana i nikt nie zmienił obowiązującego prawa.
Zmianę soboty na niedziele należy szukać raczej w historii. W roku 364 odbył się Sobór w Laodycei podczas którego zamanifestowano jednoznacznie stanowisko Kościoła wobec niedzieli.
W Kanonie XXIX tegoż Soboru widnieje następujący zapis: „Chrześcijanie nie powinni judaizować i próżnować w sobotę, ale powinni pracować w tym dniu; powinni szczególnie uczcić Dzień Pański będąc chrześcijanami, i jeśli to możliwe, nie pracować w tym dniu. Jeśli jednak będą judaizować w tym dniu zostaną odłączeni od Chrystusa”
A Bóg Powiedział :" ...Ale czczą mnie na próżno, ucząc zasad podanych przez ludzi."
Mateusza 15:9 Dodatkowo można w Piśmie znaleźć fragment który mówi: Ich kapłani łamią moje Prawo i bezczeszczą to wszystko, co jest dla Mnie święte, nie czyniąc żadnej różnicy między tym, co święte i co nie święte. Nie mówią już ludziom o tym, co jest nieczyste, a co czyste, oczy zamykają na nieposzanowanie moich świętych dni szabatu. I tak jestem przez nich samych znieważany.”
Ezechiela 22:26
Michał
- Michał -
2014-11-29 18:27:21
Michalchyba sam sobie zaprzeczasz.Piszesz,ze..."To szabat zostal stworzony dla czlowieka a nie czlowiek dla szabatu.Zatem czlowiek jest panem szabatu" ...a skoro tak to o co ci chodzi?Czlowiek ustanowil sobie szabat w niedziele i to zgodnie z nakazem Boga,ktory dal mu taka wladze.
- BJ -