Grzech ciężki i lekki

2014-09-10 08:47:30

Mam 17 lat nie daje sobie rady z rozeznawaniem co jest grzechem ciezkim a co lekkim nie wiem juz co robic boje sie nawet ze przyjelam komunie po swietokradzku z powodu zlego rozeznania. Jest mi z tym bardzo ciezko gdyz prawie codziennie uczestnicze we Mszy swietej a sama mysl ze moglam przystapic niegodnie do komuni nie daje mi spokoju. Wiem ze jest wiele stron gdzie mozna znalezc informacje co jest grzechem ciezkim a co lekkim ale czesto zdania sa podzielone wiem ze grzech ciezki jest popelniony swiadomie dobrowolnie ale co jesli nawet do tego nie mam pewnosci... Nie mam pojecia co mam robic. Blagam o pomoc. Z gory przepraszam za nie uzywanie plskich znakow ale w moim telefonie nie sa dostepne.
Witam, często się zdarza tak, że rozważanie o grzechu ciężkim i lekkim nie pomaga, bo w końcu jest to tylko terminologia nałożona na naszą skomplikowaną rzeczywistość wewnętrzną. W Twoim przypadku trzeba się po prostu przyjrzeć temu, o co faktycznie chodzi. Zatem, możesz napisać o tym w komentarzu, a wówczas otrzymasz pewne cenne echo. Lepszym sposobem będzie jednak porozmawianie ze spowiednikiem lub innym dojrzałym chrześcijaninem. Powodzenia,

Michał Karnawalski SJ, webmaster

zobacz komentarze [7]