uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Grzech ciężki i lekki
2014-09-10 08:47:30
Mam 17 lat nie daje sobie rady z rozeznawaniem co jest grzechem ciezkim a co lekkim nie wiem juz co robic boje sie nawet ze przyjelam komunie po swietokradzku z powodu zlego rozeznania. Jest mi z tym bardzo ciezko gdyz prawie codziennie uczestnicze we Mszy swietej a sama mysl ze moglam przystapic niegodnie do komuni nie daje mi spokoju. Wiem ze jest wiele stron gdzie mozna znalezc informacje co jest grzechem ciezkim a co lekkim ale czesto zdania sa podzielone wiem ze grzech ciezki jest popelniony swiadomie dobrowolnie ale co jesli nawet do tego nie mam pewnosci... Nie mam pojecia co mam robic. Blagam o pomoc. Z gory przepraszam za nie uzywanie plskich znakow ale w moim telefonie nie sa dostepne.
Witam, często się zdarza tak, że rozważanie o grzechu ciężkim i lekkim nie pomaga, bo w końcu jest to tylko terminologia nałożona na naszą skomplikowaną rzeczywistość wewnętrzną. W Twoim przypadku trzeba się po prostu przyjrzeć temu, o co faktycznie chodzi. Zatem, możesz napisać o tym w komentarzu, a wówczas otrzymasz pewne cenne echo. Lepszym sposobem będzie jednak porozmawianie ze spowiednikiem lub innym dojrzałym chrześcijaninem. Powodzenia,
zobacz komentarze [7]
2014-09-10 09:39:23
Nie chce Ci robic wody z mozgu, ale bym tak odpowiedzial.Podstawa 10 przykazan, jedno po drugim sobie przeanalizuj. Ale chodzi tutaj o milosc, wiec "moge dzis spojrzec Panu Bogu w twarz, czy bym sie wstydzila/l", a przykazania sa dla porzadku.
A co do watpliwosci, od tego jest Duch Świety, masz watliwosc modl sie do Ducha Świetego zeby ci pomogl uswaidomic grzech o ile taki byl i dobrze sie wyspowiadac.
- tm -
2014-09-10 16:43:21
Wiesz, kiedyś spowiednik kazał mi jeszcze raz powtórzyć wypowiedziane na spowiedzi grzechy ale przy okazji od razu powiedzieć złamania jakiego Przykazania Bożego one dotyczą ... To tak właśnie po to było chyba aby zobaczyć "wagę" grzechu ciężkiego ...- nika -
2014-09-10 17:20:30
Mam taką jedną sprawę, byłem już u spowiedzi a pomimo tego nie wiem do końca czy trwanie dalej w tej sytuacji to grzech ciężki czy nie - bardziej tu chodzi o ludzi z którymi mieszkam.- [email protected] -
2014-09-11 14:56:20
Autorkojesli trudno Ci zrozumiec czym jest grzech ciezki a czym lekki popatrz na to inaczej.Poniewaz sadzeni bedziemi z milosci wiec rozsadnij co Twoje uczynki uczynily innym czyli jaka krzywde im wyrzadzily a wiec wyrzadzilas ja w rzeczywistosci Bogu.Jesli nie szanowalas rodzicow,cos ukradlas,oczernialas kogos,swiadomie oszukalas,rozpowszechnialas o kims klamstwa,ktore uczynily komus krzywde,lub moze zaplanowala i zamordowalas czy zgwalcilas kogos czy cudzolozyla to oczywiscie zawinilas ciezko.Dochodzi do tego nieuszanowanie dnia swietego i spowiedzi wielkanocnej.Cala reszta to poprostu grzechy lekkie nad,ktorymi musisz pracowac aby nie wciagnely cie w materie ciezka.Ot i tyle i az tyle.
- BJ -
2014-09-13 11:06:00
Siostro jeśli prawie codziennie uczestniczysz we mszy świętej to napewno bardzo kochasz Pan Jezusa, twoje serce należy do Pana, jakbyś zgrzeszyła grzechem ciężkim to napewno byś to odczuła, twoje sumienie napewno by Ci to dało odczuć. Polecam Siostrę Faustynę i słowa Pana Jezusa o spowiedzi, na końcu książki są odnośniki.- Marcin -