uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
upadek komunikantu, skrupuły, szatan
2014-06-09 07:57:59
Szczęść Boże! Od dłuższego czasu obawiałem się, że któregoś razu coś pójdzie nie tak, gdy będę przyjmował Eucharystię. I dzisiaj, w święto Zesłania, stało się. Księdzu upadła hostia, gdy była moja kolej. Oczywiście strasznie się tym przejąłem. Mam teraz pewną refleksję: jedni myślą, że to jakiś znak od Boga, że są niegodni przyjmowania Komunii Św., inni twierdzą, że to zwykły przypadek. Ja widzę jeszcze inną możliwość: może to Zły (szatan) wykorzystuje naszą niepewność, naszą tendencję do skrupułów i usiłuje tak kierować wydarzeniami, żeby wzbudzić w nas zwątpienie... Przykład: czytałem o osobie, którą upadek komunikantu tak zdołował, że w ogóle przestała chodzić do Komunii. Co ksiądz o tym sądzi?
Witam, przyjmowanie komunii jest doświadczeniem głębokiej i intymnej jedności z Chrystusem i Kościołem. Nie pozwólmy, by jakieś magiczne myślenie zaburzało to doświadczenie. Księdzu może upaść komunikant nawet i dwa razy, bo np. jest zmęczony, ale to nie zmienia w żaden sposób głębokiego sensu tego momentu, jak i całej Eucharystii. Powodzenia.
zobacz komentarze [4]
2014-06-09 16:52:33
Nie wiem, czy to przypadek, czy niepewność, myślenie sprawcze, czy jeszcze coś innego... Też byłam kiedyś w takiej sytuacji i bardzo cierpiałam z tego powodu! Tylko co to wnosi? Myślę, że ważne jest, aby każdą trudną chwilę starać się przekuć w jakieś dobro: ja modliłam się za zakonnika, który upuścił komunikant oraz podjęłam pewne postanowienie. Myślę, że to lepsze, niż pielęgnowanie w sobie przykrych emocji.- Ola -
2014-06-09 19:34:12
Myślę, że zarówno interpretacja o przypadku, jak i o wykorzystywaniu tendencji do skrupułów przez Złego, są uzasadnione. NA PEWNO nie jest to znak od Boga, aby nie przystępować do Komunii.- Katarzyna -
2014-06-10 09:35:49
a czy ktoś mnie oświeci CO wówczas należy zrobic? Bo też mam jakieś leki, że upadnie. "nasz" ksiądz "zasuwa z Komunią swięta jak na tasmie produkcyjnej, już nie raz mało brakowało. trochę się tym spinam, wiec dajcie znać co wówczas należy zrobić.- pasikonik -
2014-06-10 23:37:56
Zwykle w takiej sytuacji Hostię powinien podnieść kapłan lub inna osoba komunikująca i po rozdaniu Komunii – jeżeli nie może być już ona spożyta – umieścić ją w specjalnym naczyńku z wodą do całkowitego jej rozpuszczenia. Jeżeli jednak, z różnych przyczyn, kapłan nie może podnieść Hostii – może być to związane z jego podeszłym wiekiem albo miejscem, gdzie upadnie konsekrowany Chleb – wtedy z szacunkiem i spokojem należy zrobić to samemu – oddając Ją osobie, która rozdaje Komunię.Dużą rolę odgrywają tu osoby asystujące rozdającym Komunię Świętą. Najczęściej są to ministranci. Bardzo zatem ważna jest ich właściwa formacja liturgiczna. Niedopuszczalne są sytuacje, kiedy służba liturgiczna – będąc obecna na Mszy św. – nie wyznacza nikogo do asysty rozdającym Komunię Świętą lub pateny, które do takiej asysty służą, schowane są głęboko w zakrystii, aby się nie zniszczyły(?!).
Źródło: http://www.przewodnik-katolicki.pl/nr/ksiadz_odpowiada/co_zrobic_gdy_hostia.html
Pozdrawiam!
- autor pytania (jjc) -