uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Jak przebaczać
2014-05-13 07:51:28
Mam 15 lat i nie potrafię wybaczać ludziom, krzywd których mi wyrządzili. Czy można się nauczyć przebaczać innym?
Witam, dobre pytanie. Wybaczanie jest fundamentalne (zob. "Ojcze nasz") i można się go uczyć. Oto ważne ćwiczenia: przeanalizować znaną mi historię życia drugiego; przeanalizować w duchu sprawiedliwości mechanizm tej konfliktowej sytuacji; dokonać w myślach aktu obrony drugiego; kiedy negatywne myśli o drugim stają się natarczywe, można drugiemu nadać jakiś żartobliwy przydomek, aby ów stał się mniej negatywny. Potem, równie ważne są: modlitwa z prośbą o dar wybaczania; spowiedź; rozmowa duchowa; modlitwa za tę konkretną osóbę lub, gdy to jest zbyt trudne, za wszystkich krzywdzicieli. Trzymam kciuki,
zobacz komentarze [2]
2014-05-13 08:16:39
Przebaczać jest bardzo trudno, nie jesteś sam. Postaraj się zrozumieć, ze każdy, absolutnie KAŻDY człowiek jest Twoim bratem/siostrą i własnie za niego Jezus CHrystus oddał swe zycie, biorąc na siebie wszystkiego nasze brudy, syfy i winy. WSZYSTKICH. Kiedy nie umiem wybaczyć lub wsciekam się na drugą osobę - to staram się za nią modlic- by było jej lepiej, by jej serce doznało spokoju, by zobaczyła miłość dookoła siebie i nie czyniła zła (nie oceniam, po prostu o to proszę teraz i na przyszłosc Pana Boga, bydał jej pocieszenie), byśmy potrafili się porozumieć. To trudne, ale powoli sie tego uczę. Staraj się zachować też dystans - to są emocje, mamy je dane w jakimś celu - nie tłamś w sobie jesli nie potrafisz, po prostu staraj sie podejsc do tego z dystansem, przemysleć, moze cos naprawić, wyciągnąć rękę nawet jesli to ta druga strona zawinila. Z Bogiem, trzymaj się dzielnie:)- pasikonik -
2014-05-13 08:28:44
Ja jako już może 20-latka znalazłam sposób dla mnie dość skuteczny: po prostu myślę "każdy człowiek jest godny współczucia" (bo ma lęki, niespełnione pragnienia, jest ofiarą niesprawiedliwości)- Zofia -