uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
samobójstwo syna
2014-01-08 07:53:21
19 lutego 2013 r mój syn popełnił samobójstwo , modle sie o niego , ale chcialabym wiedzieć co kościół ma do powiedzenia o duszach samobójców , jak mam sie modlić, aby pomóc duszy mojego syna?
Witam,
zobacz komentarze [7]
bardzo solidaryzuję się z Panią w bólu po stracie syna, tym bardziej, że sam jestem synem...
Jeśli Pani pozwoli, to zacytuję fragment katechizmu:
KKK 2283 Nie powinno się tracić nadziei dotyczącej wiecznego zbawienia osób, które odebrały sobie życie...
Nadzieja na to, że Pani syn będzie SZCZĘŚLIWY w niebie, nie powinna nas wszystkich opuszczać!
Kilka razy pracowałem w szpitalu, i powiedziałbym, że modlitwa w duchu żałoby po stracie syna jest najlepszą modlitwą. Warto też uczestniczyć w mszach św. w dni powszednie. Teksty liturgiczne mówią dużo o cierpieniu, śmierci, ale też o miłości i nadziei.
Niech Pan Bóg Pani na ten czas błogosławi,
2014-01-08 11:22:06
[*] Dołączam się do modlitwy za duszę Pani syna i za Panią również.pozdrawiam
- Ursus -
2014-01-08 14:08:59
Oto słowa Jana Pawła II : " Miłosierdzie jako doskonałość nieskończonego Boga jest również nieskończone". Rozum nasz Boga nie ogarnie. Kluczem do pojmowania Boga jest miłość, ta sama miłość jaką ma Pani w sercu względem syna. Ta miłość rodzi nadzieję na zbawienie syna. Proszę wierzyć, że źródłem miłości, którą Pani żywi do syna jest sam Bóg. Wierzę, że zjednoczenie w Eucharystii i częste ofiarowanie jej w intencji zbawienia syna ma ogromną moc bo w tej ofierze dokonała się największa miłość :)- A.B. -
2014-01-08 14:44:32
Droga Pani,Miłosierdzie Boże jest NIESKOŃCZONE.To co napisał O.Michał o modlitwie w czasie żałoby jest cennym darem,którego Syn Pani (niech w Bogu spoczywa)naprawdę najbardziej teraz potrzebuje!Msze Święte pozostają jednak ZAWSZE najcenniejszym i nieocenionym w swej potędze darem,jaki żyjące osoby mogą ofiarować swym ukochanym Zmarłym.- Tomek -
2014-01-08 16:46:46
Szczęść Boże. Droga Matko, niech Pani się modli i wierzy w Boże Miłosierdzie. Gdzieś czytałem, że samobójstwo przeważnie jest wynikiem jakichś sytuacji, a nawet ludzi, którzy bezmyślnie pchają w to człowieka. Te wszystkie sytuacje są Panu Bogu znane. ON zna nasze słabości. Należy wierzyć, że ta znajomość swoich dzieci jest jak najpoprawniej osądzona. Czy Pan Bóg chce karać??? Wątpię. Czy jakikolwiek kochający mądrze rodzic, chce karać swoje dziecko jeśli wie, że jego błędy wynikają z trudności, które w danym momencie przeżywa??? To jakiż byłby to BÓG OJCIEC?? Ta tragedia, którą Pani tak dotkliwie przeżywa jest MU (Bogu) znana i przeżywa ON ją razem z Panią. Proszę się nie załamywać. Dobry Bóg nie takie rzeczy potrafi odpuścić, aby wziąć w ramiona swoje ukochane dziecko. A jak się modlić?? Prosto. Mówić Panu z serca o co Pani Go prosi. On naprawdę wsłuchuje się w nasze słowa, myśli. Proszę nie zapominać o Matce Bożej. Ona najlepiej Panią zrozumie. ONA też straciła (na moment) swojego ukochanego Syna. Ona najlepiej wie co to ból i cierpienie.Bóg z Panią.
- K.S. -
2014-01-08 18:03:17
Ostatnio przebywałem w więzieniu (2 mies). W dwóch różnych miejscach, nieznane osoby zwierzyły mi się, że widziały swojego ojca po śmierci. Jednym z nich był młody chłopak, którego ojciec się powiesił. Powiedział mi, że przyśnił mu się jego ojciec i prosił o modlitwę. Myślę, że daje to nadzieję samobójcom.- Kris -