uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Jak sie modlić?
2013-12-23 07:36:06
Witam. Chciałabym się poradzić w sprawach wiary. Odkąd pamiętam mam problemy z modlitwą. Rodzice nie nauczyli mnie jak należy się modlić, nie uczestniczą nawet w niedzielnej Mszy Św., bardzo mnie to boli, lecz nie mam wpływu na podejmowane przez nich decyzje. Należę do ruchu "Światło-Życie", uczestniczę w spotkaniach formacyjnych. Tak bardzo chciałabym właściwie się modlić, ale nie wiem jak. Staram się skupiać na Słowie Bożym, tyle tylko nie bardzo mi to wychodzi. Jestem introwertykiem i dzieckiem alkoholików przez co jestem nieco poraniona, nie potrafię zapytać się kogoś ojak się modlić, albowiem mając lat 15 powinnam to wiedzieć... Chcę wierzyć w Chrystusa, kroczyć Jego drogą, żyć Nim, ale nie potrafię...
Witaj, drogą modlitwy jest spokój i trwanie. Niczego nie rób na siłę. Daj sobie i Panu Bogu czas.
zobacz komentarze [9]
Śmiało możesz też pojechać na Szkołę Kontaktu z Bogiem, gdzie uczą modlitwy w ciszy: www.szkolakontaktu.pl . Dobrych i spokojnych świąt życzę Tobie i Twojej rodzinie,
2013-12-23 19:27:12
módl się umysłem,słuchaj samego siebie i uświadom sobie że osoba do której się modlisz cię słucha a jak cię słucha to i cię wysłucha- a -
2013-12-25 10:06:25
Być może najlepiej zacząć od "przebywania przed Obliczem Chrystusa" i wobec tego słuchania Jego.- Zofia -
2013-12-25 22:16:35
Mnie też tego nikt nie nauczył. Pytanie tylko - skąd wiem, że potrafię ?? To się czuje, czasami są to swoje słowa, czasami modlitwy gotowe, ale zmawiane z gorliwością, ale niekiedy też jest trudność w modlitwie, ważne by nie zaprzestawać a niekiedy powzięcie zobowiązania jakiejś dłuższej modlitwy ( np. adopcja duchowa ) pomaga przełamywać te chwile zwątpienia bo zobowiązałem się w wielce istotnej kwestii. Owszem to jest bardzo indywidualna sprawa i zawsze można mieć wątpliwość - czasami nachodzi nas pytanie w co wierzymy i czy naprawdę wierzymy i czy tak jak oczekuje od nas Bóg .... On nas kocha, to jest najważniejsze.- [email protected] -
2013-12-26 17:43:26
Zaufaj Mu, na pewno modlisz się dobrze. Czy powtarzasz ustalone formuły, czy mówisz coś od siebie - wszystko jest dobre. Postaraj sie najpierw podziękować, nawet jak w pierwszej chwili wyda Ci się, że nie masz za co. Na pewno znajdziesz coś, za co mozesz Mu podziękować. O wszystko możesz Go zapytać. On się na pewno na Ciebie nie obrazi. Po prostu z Nim rozmawiaj. Ze swojego doświadczenia też wiem, że nawet modlitwa pozornie nieudana moze być bardzo skuteczna- Kama -
2013-12-27 15:36:44
Witam . Nie wiem jak się modlić , ale mam doświadczenie bycie z Jezusem , przed Jego obliczem . Taką otrzymałam pokutę . Okazuje się , że wcale nie jest łatwo patrzeć w oczy Jezusowi przez 30 minut :)Polecam . to niezwykłe uczucie :)
- Ewa -