uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
POEMAT BOGA CZŁOWIEKA
2013-12-06 07:41:53
Czytam obecnie POEMAT BOGA CZŁOWIEKA, i jestem
zafascynowany tym dziełem.
Mam zasadnicze pytanie: dzieło w/w nie ma IMPRIMATUR,
proszę mi odpowiedzieć czy jest ono uznawane przez
kościół katolicki, czy treści w nim zawarte są całkowicie
zgodne z nauką kościoła katolickiego.
Wreszcie, czy mogę śmiało czytać to dzieło, bez szkody
dla mojej formacji duchowej?
Czy mogę opierać moją formacje duchową, moje przemyślenia religijne oraz używać cytatów, z
w/w dzieła w dyskursach religijnych?
zafascynowany tym dziełem.
Mam zasadnicze pytanie: dzieło w/w nie ma IMPRIMATUR,
proszę mi odpowiedzieć czy jest ono uznawane przez
kościół katolicki, czy treści w nim zawarte są całkowicie
zgodne z nauką kościoła katolickiego.
Wreszcie, czy mogę śmiało czytać to dzieło, bez szkody
dla mojej formacji duchowej?
Czy mogę opierać moją formacje duchową, moje przemyślenia religijne oraz używać cytatów, z
w/w dzieła w dyskursach religijnych?
Witam, z tego co wiem, książka nie ma imprimatur i go mieć w przewidywalnej przyszłości nie będzie. Ale może któryś z forumowiczów wie więcej...
zobacz komentarze [10]
2013-12-07 03:42:20
W formacji duchowej radzę polegać na książkach tylko z "nihil obstat". Wybór ich jest tak wielki, że nie potrzeba sięgać po "zakazane"."W 1985 roku kardynał Ratzinger, prefekt Kongregacji Doktryny Wiary, napisał w liście do kardynała Siri, arcybiskupa Genui: "potwierdzam słuszność potępienia dzieła Marii Valtorty i uważam za niepożądane jego rozpowszechnianie dla uniknięcia szkód, jakie dzieło to mogłoby wywołać u prostych ludzi."
- resztę doczytaj tutaj:
http://kosciol.wiara.pl/doc/491351.Maria-Valtorta-To-tylko-literatura
- Nisa -
2013-12-07 08:44:14
Nisoczytalem pare kawalkow POEMATU i moze nie za bardzo z Biblia jest to zgodne ale ciekawe.Oczywiscie,ze w dyskursach nie mozna sie na niego powolywac ale czytac bym jednak polecal...
- BJ -
2013-12-07 15:05:25
Mp nie wiem, ja to przeczytałam mając może piętnaście lat i uważam, że nie ma w tym nic groźnego. Ale mogę się mylić, jako że jestem prostym człowiekiem :).- D. -
2013-12-08 16:21:19
Gdyby ta lektura była tak niewinna, to czemu zajmował się nią KDW i zdecydowanie potępił? Potwierdza to i moje osobiste obserwacje, gdyż poznałam parę osób, którym jednak tomy "Poematu człowieka Boga" (sic!, prawdziwy tytuł opowieści), tak namieszały w głowie jak Harry Poter. I to nie byli prości ludzie, @D, ;)Autorka zresztą pytała o nieszkodliwość czytania opowieści Marii Valtorty w kontekscie FORMACJI duchowej, więc dziwię się @BJ, że polecasz coś, co może, wg opinii Urzędu KK, zaszkodzić. To tak jak polecać wyjazd w tym celu do Me, nie licząc się z głosem ważniejszym od własnych lub zasłyszanych poglądów.
- Nisa -
2013-12-09 14:34:23
Nisatak mysle,po ostatnich wypowiedziach biskupow to chyba juz nic bardziej zaszkodzic kosciolowi nie moze jak oni sami....mysle tez,ze troche rozsadku we wszystkim nalezy zachowac.Marie Valtorte czyta sie bardzo milo a kto zna Biblie problemu z tym nie ma bo widzi roznice.Gdybym mial wiecej czasu chetnie ten Poemat bym przeczytal...
- BJ -