uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
2010-09-21 00:48:11
Rozumiem, że masturbacja jest złem, jak się ma żonę i mimo udanego życia seksualnego, ktoś jest na tyle nie wyżyty,że jeszcze musi się masturbować,ale jak ktoś przez lata jest sam, nie korzysta z przypadkowych usług, to że czasami się rozładuje, to zaraz wielki grzech itp.- piotrrek -
2010-09-21 08:37:40
PiotrrekJak wchodzisz na tę stronę (rozmów) w lewej kolumnie, w menu "najdłuższe wątki", masturbacja jest na 1. miejscu. Przeczytaj choćby pierwszą odpowiedź O. Żmudzińskiego. No i nie bój się myśleć. A poza tym, nad "lekkimi" grzechami też trzeba pracować. Wiesz, że grypa nie leczona grozi powikłaniami?
- Kazimierz Wójt SJ -
2010-09-21 11:12:28
protestujeGrypa to bardzo poważna choroba, porownywanie jej z grzechami lekkimi jest nieporozumieniem. Prawdziwa grypa a nie przeziębienie.
- Wątpiący -
2010-09-21 21:39:04
Witaj WątpiącyTym razem muszę Ci przyznać rację, bez zastrzeżeń
- Kazimierz -
2010-09-29 21:29:17
"Święty Michale Archaniele, broń nas w walce;przeciw niegodziwościom i zasadzkom złego ducha bądź nam ochroną.
Niech mu rozkaże Bóg, pokornie błagamy; a Ty, Książę wojska niebieskiego,
Szatana i inne duchy złe,
na zgubę dusz ludzkich krążące po świecie,
mocą bożą strąć do piekła.
Amen".
- Monika~ -
2010-12-31 18:02:13
a co z tym okiem lucyfera? Dlaczego Pallottinum rysuje je na okładce biblii Tysiąclecia?- Kennedy -
2011-01-01 19:09:02
Nie jest to żadne oko lucyfera, ale oko Opatrzności Bożej. Przynajmniej takim jest ten znak dla chrześcijan i tak należy go odczytywać gdy widzimy go w kościołach, księgach liturgicznych itp. Myślę, że sens znaku zależy od tego, jak go przyjmujemy, co po niego podkładamy. Jak nas mobilizują do dobra, to są dobre. Oczywiście dochodzi jeszcze wzgląd na inne osoby, żeby nie wysyłać im fałszywych komunikatów o naszych poglądach. Magiczna moc znaków nie leży w przedmiotach, ale w naszej świadomości.- Kazimierz Wójt SJ -
2011-02-20 18:44:34
Jak poznać czy popadłem w nałóg? Bo ja z grzech się borykam kilka lat jakoś wieku 12-13lat wszystko się zaczeło tylko wtedy nie wiedziałem, że to jest grzech przez 2-3lata żyłem myślą, że to nie jest grzech, później jak się dowiedziałem o tym, że to jest grzech wstydziłem się go wyznać przed konfesjonałem i tak znowu 2 lata straciłem dopóki księdza na rekolekcjach nie spotkałem, który trochę mi pomógł i nareszcie się wyspowiadałem... Ale problem został zdarza się, że upadnę chodzę często chodzę do spowiedzi i z tego się spowiadam, lecz bardzo mnie to boli bo teraz mam de lemat czy jestem w nałogu, a dodatkowo mnie dobija fakt, że działam jako ministrant Słowa Bożego(lektor) w mojej parafii i często dręczy mnie sumienie czy dalej pominęłam przyjmować w niektórych sytuacjach Pana Jezusa do serca, czy zastanowić się, nawet miałem wątpliwości czy dalej ministrantem być ale zrozumiałem, że dzięki temu poznałem- Lucjan -
2011-04-05 17:36:00
A czy jesli masturbacja trwala tylko chwile kilka sekund nie doszlo do wytrysku bo zrezygnowalem to musze isc do spowiedzi?- bz -