uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
za rok kończę gimnazjum
2014-09-04 08:58:27
Mam poważny problem ponieważ za rok kończę gimnazjum i nie wiem kim mam być. Wiele osób (moja katechetka klasa proboszcz i wiele innych znajomych) mówi że będę księdzem ja to czuje tylko też bym chciał mieć rodzinę ale też nw czy to jest to kim mam być. Prosze o pomoc i szybką odpowiedz.
Witam, nie śpiesz się, daj Panu Bogu i sobie czas. Rozeznaj raczej, jaki typ liceum-klasy cię interesuje. Rozwijaj przyjaźnie z rówieśnikami i rówieśniczkami. Nie bój się zakochać i powiedzieć o tym, że kochasz. Pan Bóg sam Cię będzie prowadził. Powodzenia,
zobacz komentarze [2]
2014-09-05 19:21:52
Autorze pytania, masz cztery lata do matury. Daj sobie czas. Proś też Boga, by Cie prowadził. Możesz też w swoim czasie pojechać na rekolekcje, czy dni skupienia poświęcone rozeznawaniu powołania. Nawiązuj relacje, przyjaźnie, także z dziewczynami. Uważaj na osoby, które próbują wmówić powołanie do stanu kapłańskiego, bo mogą one wyrządzić wielką krzywdę. Przyznam Ci się, że dziwię sie Twojej katechetce i proboszczowi, że tak beztrosko wyrokują o Twojej przyszłości. W ten sposób mogą bardziej zaszkodzić niz pomóc. Pozdrawiam Cie serdecznie- Ania -
2014-09-06 22:51:38
To są właśnie najgorsze rozterki tego wieku. Bardzo trudne i okropnie można pobłądzić. Sama to przeżywałam. Ale nie martw się. Masz jeszcze wiele czasu. To zazwyczaj samo się okaże - tak, że będziesz wiedział. Naprawdę. Tylko czasem trzeba być cierpliwym i wytrzymałym!- D. -