uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
jak rozpoznać w sobie powołanie
2014-02-19 07:58:30
Jak poznac,źe to właśnie mnie, Bóg powołuje do życia zakonnego? (P.S.Myślę o tym nieustannie,a w dodatku zauważyłam,że zupełnie inaczej postrzegam świat i wiarę, niź moi przyjaciele i rodzina).
Witam, trzeba sobie dać czas na rozeznanie. Warto poprosić kogoś o towarzyszenie duchowe. Ostatecznie, trzeba skonfrontować się z daną rzeczywistością zakonną, i to w tym kadrze szykać weryfikacji pragnienia. Jeśli takie jest Pani powołanie, to po dokonanym wyborze powinien pojawić się pokój. Powodzenia!
zobacz komentarze [4]
2014-02-19 13:12:40
w trudnych sytuacjach pomaga nowenna pompejańska- niezwykle skuteczne, tak zwana modlitwa nie do odparcie :)- Agata -
2014-02-19 21:01:24
Agata, cóż za cudowna rada, nowenna pompejańska, dajże spokój. 95 % ludzi nie jest przygotowane na żadne nowenny, mnie raz ksiądz zalecił nowennę pompejańską na nieczyste myśli, problem w tym ze byłem pół roku po nawróceniu i uciekłem przerażony z konfesjonału, facet w ogóle nie rozumiał mnie, nadawał na innym poziomie wrażliwości! Nowenna pompejańska - zostawmy to bardziej "zaawansowanym", a przekonanie ze to każdemu potrzebne czy właściwe w każdej sytuacji - duże nieporozumienie. Przepraszam za cynizm, ale facet tu przyszedł z pytaniem o rozeznanie powołania, a rady w stylu "nowenna pompejańska", o matko. Ok, przepraszam, chyba jestem cyniczny :/- pasikonik -
2014-02-20 00:12:26
Agato - traktowanie modlitwy jako swoistego " hokus pokus" to zgubna droga - widze ze na punkcie tej nowenny masz jakaś obsesje - Bog to nie jest urząd a modlitwy to nie magiczne zaklęcia - czasem warto szczerze poprosić Boga w swoim sercu o pomoc - swoimi zwykłymi słowami a nie klepać reguły jak szalona. Modlitwa to ni ciasto nie trzeba obsesyjnie trzymać sie proporcji żeby sie udało - podejście infantylne.- Arek -
2014-02-21 13:25:21
@ Agata:Popieram dwie poprzednie wypowiedzi! Bog to nie automat z cukierkami...i nie rob z Boga kukielki i marionetki!
Bog to zywa osoba; Modlac sie do Niego, powinno sie Go szanowac, pozostawiajac Mu wolna wole, nie wymuszajac nic na Nim...Bog patrzy na serce!
- Marta -