nerwica natręctw

2014-10-06 14:22:21

Szczęść Boże. Bardzo prosze o odpowiedz na moje pytanie bo się zamęczę. Mam nerwice natręctw i narzucają mi sie myśli nieczyste. Najgorsze jest to że czasami nie mam pewności czy to tylko mi się narzuca czy już grzeszę z własnej woli . Czasami mam wrażenie jakbym przez chwilę chciała tej złej myśli . Dopiero póżniej dochodzę do wniosku że raczej nie mogłam tego chcieć w pełni świadomie. Ale zaraz po narzuceniu mi się takiej myśli nie mam pewności i to budzi we mnie duży lęk że mogłam zgrzeszyć. Dlatego przypominam sobie te myśli zastanawiając się nad stopniem swojej winy, nad czym czy zgrzeszyłam czy też nie. Myślenie o tym zajmuje mi większość dnia , nie mogę się od tego uwolnić , od myśli że mogłam zgrzeszyć bo to powoduje we mnie lęk. Wiem że nie powinnam tych myśli sobie przypominać ale czasami nie daję rady i zdarza się że upadam już tego samego dnia po spowiedzi. Lęk że mogłam zgrzeszyć
jest silniejszy. Czy po każdym takim przypomnieniu sobie tej złej myśli muszę na nowo iśc do spowiedzi ? Bardzo prosze o odpowiedź
Witam, proszę sobie ustalić konkretne momenty w roku, kiedy idzie Pani do spowiedzi i wtedy wyznać, również wspomnianą kwestię, ale nie biegać z tym do spowiedzi, bo to może jedynie pogłębić nerwicę. Natomiast, warto przede wszystkim wziąć odpowiedzialność za siebie i podjąć lub kontynuować na serio leczenie choroby nerwów. Powodzenia,

Michał Karnawalski SJ, webmaster

zobacz komentarze [12]