uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
celibat
2013-09-19 08:34:10
Szczęść Boże.Dlaczego utrzymywany jest celibat wśród księży w KK,skoro Biblia nakazuje,aby duchowny był dobrym mężem? Przykładów takich jest więcej.W wierzeniach katolickich istnieją również wierzenia o których nie ma mowy w Piśmie Świętym jak np.czyściec .Czy KK "nagina" Biblię na rzecz tradycji?Jeśli nie,to z czego to wynika?
Witam, a czy może Pani podać konkretne cytaty biblijne, abyśmy uniknęli zbyt ogólnych rozważań?
zobacz komentarze [22]
Co do czyśćca to odwołaniem byłaby modlitwa za zmarłych z 2 Mch 12,43-46. Dodam, że tradycyjni protestanci nie uznawali kanoniczności tej księgi. Inaczej jest z katolikami i prawosławnymi.
Serdecznie pozdrawiam,
2013-09-20 08:15:19
O ksiądz nie zna Nowego Testamentu?.A choćby Listy Pawła o tym jaki powinien być biskup - "mąż jednej żony..."
- Waldek -
2013-09-20 08:38:08
Witam, fragment, do którego Pan się odwołuje pochodzi zapewne z 1 Listu do Tymoteusza, który już od dłuższego czasu przypisywany Pawłowi nie jest.Powiem tak, fragment ten też nie mówi, że ów biskup (gr. episcopos czyli w rzeczywistości "zarzadzajacy") musi być kapłanem. Wówczas to wszystko się dopiero rodziło...
Zresztą i dziś celibat jest pewną zasadą przyjętą przez kościół, a nie dogmatem.
- Michal Karnawalski SJ -
2013-09-20 08:42:25
- Michal Karnawalski SJ -Witam, fragment, do którego Pan się odwołuje pochodzi zapewne z 1 Listu do Tymoteusza, który już od dłuższego czasu przypisywany Pawłowi nie jest.
Proszę napisać coś więcej w tym temacie.
Króluj nam Panie Jezu Chryste
- jan -
2013-09-20 10:03:41
Podobne wskazowki dotyczace powstania praktyki celubatu mozna znalezc np. w Pasterzu Hermasa. Wazne ze celibat duchownych nie jest - jakby powiedzial Pawel - nakazem Panskim wobec czego wiary przez to nie ubywa.- niby -
2013-09-20 20:15:54
Myślę, że dla wielu duchownych największy problem to właśnie celibat. Ja rozumiem, że są i bezżenni dla Królestwa, ale to sam człowiek wybiera czy chce, idąc na księdza, można mieć super predyspozycje do ewangelizowania, ale od razu jest i celibat no i wszyscy wiemy ile było afer seksualnych. Ja niestety znam przypadki o których nie chciałbym pisać - w zakonach, itp. Ja wiem, że różnie w życiu wychodzi, ale znam sytuację gdy ktoś wstępuje do nowicjatu a nie rezygnuje z pewnych niezbyt skromnych zachowań. Po co się oszukiwać w takim razie ....- Piotr G. -