Niebo,piekło?

Komentarze

• 2012-08-24 21:06:16

Czyli każdy ma szansę aby dostać się do nieba mimo tego iż Bóg i tak wie kto trafi a kto nie - czy to nie trochę za nudne dla Boga ? A gdyby nie wiedział kto trafi a kto nie to automatycznie przestaje być Bogiem.
    - Piotr G. -
  • 2012-10-03 23:34:27

Czy księżulo jest jeszcze katolikiem? po przeczytaniu tego tekstu osobiście mam przeświadczenie, że to z nauką Kościoła nie ma już nic wspólnego. Jakby co to myślę, że medal od masonów na 100% zapewniony.
    - Tadeusz -
  • 2012-12-10 21:44:14

Rafale@ Czyście jako taki nie istnieje, choć istnieje takie miejsce często mylone przez proroków w swoich wizjach z niebem, miejsce to jest tak wspaniałe że monżna uważać je za niebo, jednak niebem nie jest. Możemy sobie wyobrazić niebo jako ziemię a to miejsce oczyszczenia jako księżyc, będąc na księżycu widzimy ziemię ale nie możemy tam się dostać jeśli nie będziemy mieli środka transportu. Tak samo jest z ,,czyścem", kiedy będziemy gotowi Bóg przyśle po nas anioła który zabierze nas do pierwszego nieba.
    - Adam.S -
  • 2013-02-06 00:54:02

powiem krótko. Jest albo niebo albo piekło (żydzi wierzą w Szeol, a my wierzymy, że wszystkich zbawi Jezus Chrystus, tylko sami musimy tego chcieć), niezależnie od tego co to będzie i tak będzie to błogosławieństwem.
    - Mariouszek -
  • 2014-03-27 16:17:29

Wypowiedź Księdza jest heretycka. Niech Ksiądz poczyta o objawieniach w Fatimie. Tam Maryja mówiła o piekle, nie mówiła że to metafora. A ksiądz tutaj przeczy słowom Maryji i niestety uspokaja ludzi.... hulaj dusza piekła nie ma. Broń nas Boże od takich duszpaterzy.
    - robtrad -
  • 2014-06-14 11:48:18

"Określenia "niebo" i "piekło" są metaforami rzeczywistości duchowych w nas, nie zaś określeniami miejsca, do którego trafimy po śmierci"

Kontynuując rozważania w sposób uprawniony możemy stwierdzić, że:

"Określenie Bóg jest jedynie metaforą rzeczywistości duchowych, nie zaś określeniem bytu osobowego, który jest celem naszej ziemskiej drogi"

Wysoki poziom intelektualny wierzącego rozpoznajemy po tym, że w pełni dostrzega swoją ograniczoność poznawczą: "leży to poza horyzontem mojego poznania, dlatego przylgnąłem do prawd, których nie rozumiem"

Wszelkie próby "wyjaśnienia" prawd niepoznawalnych, czy to na poziomie zabobonu wernakularnego czy też zabobonu pseudonaukowego (np psychologicznego), świadczy o słabej wiedzy teologicznej, niestety.

Niedouczona babcia szukająca za wszelką cenę wytłumaczenia wszystkich tajemnic wiary jest lustrzanym odbiciem naukowca w okularach próbujacego zgłębić psychologią te same tajemnice. Wszystko to zabobon, którego wspólnym mianownikiem jest ignorancja teologiczna.

- Tomasz -
  • 2014-09-04 15:18:30

Piekło to konkret, to nie tylko metafora Bracie Marku R. Wystarczy otworzyć Ewangelię w miejscu gdzie Jezus kilkakrotnie powtarza, że TAM się wtrąca i że TAM będzie płacz i zgrzytanie zębów. Nie należy głosić własnej ewangelii tylko Chrystusową a Chrystus wyrażnie opisuje piekło. To nie jest żadna metafora tylko FAKT. Odsyłam wszystkich zaintersowanych do Ewangelii.
    - ewa -
  • 2014-09-07 16:41:46

Zaratusztrianizm: Wywarł on wyraźny wpływ na judaizm, a poprzez niego także na chrześcijaństwo i islam i według części religioznawców istnieją poważne przesłanki do twierdzenia, że takie podstawowe zasady tych religii jak Sąd Ostateczny, wędrówka duszy po śmierci do piekła lub nieba, wiara w istnienie diabła i nadejście mesjasza powstały pod silnym oddziaływaniem zaratusztrianizmu.
    - niewinny84 -
  • 2014-11-14 00:04:29

biblia naucza ze niebo jest miejscem realnym a pieklo to nluka katolicka a nie biblijna .jest wieczna smierc czyli oddzielenie od Pana Boga na wieki albo zycie z nim na wieki i to jest sprawiedliwe.Bog jest miloscia i niema upodobania w meczarniach jak nie ktorzy !!!ludzie.Nie pozwalano czytac Bozego slowa nawet je palono a czlowiek wierzacy ma zyc kazdym slowem kture pochodzi z ust Bozych
    - witek -
  • 2015-10-02 01:08:02

czyli wszech wiedzący bóg nic nie wie
    - Rychu -
  • 2015-10-02 17:04:50

Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus :)

Nie wiem czy kiedykolwiek drogi kapłanie się zetknąłeś z Słowem Bożym,ale w Piśmie Świętym jest wyraźnie napisane o piekle i o niebie i nie są to żadne "metafory" tylko rzeczywisty ogień piekielny. Wiele objawień w tym i fatimskie świadczą o rzeczywistym ogniu piekielnym,o karach,torturach itd. Więc mówienie/pisanie że piekło jest metaforą jest obrzydliwym KŁAMSTWEM, w szczególności niegodnym kapłana który prowadzi wiernych do Nieba.

- Jakub Wianecki -