uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
2012-10-13 14:45:43
Proszę Księdza a jeśli przyjąłem Komunię i powiedzmy mija tydzień czasu, zdarzyło mi się popełnić grzech ciężki i nie zdążyłem się wyspowiadać i przyjąć Komunii bo umieram - czy będę potępiony - bo jakby to powiedzieć nie zdążyłem przystąpić do sakramentu pokuty - jakie jest zdanie Księdza ?- Piotr G. -
2012-10-13 16:01:53
Prosze wskazać miejsce w Piśmie Świętym gdzie znalazłeś Słowo o czyśćciu.- Mariusz -
2012-10-13 21:10:29
Nie ma też słowa o prezerwatywie więc nie wiem skąd tyle złości jeśli idzie o zabezpieczenie. ...- tajemniczy pietrasek -
2012-10-13 21:18:36
Oto tekst odnoszony do czyśćca: "Ten, którego dzieło wzniesione na fundamencie przetrwa, otrzyma zapłatę; ten zaś, którego dzieło spłonie, poniesie szkodę: sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień" (1 Kor 3,14-15). Warto przeczytać go w kontekście, z którego wynika, że czyściec (przejście przez ogień) czeka tylko na zbawionych, którym nie udało się wypełnić do końca powierzonej im misji. Pozdrawiam- Wojciech Żmudziński SJ -
2012-10-14 08:50:29
Ojcze a odnośnie mego pytania mógłby się Ojciec odnieść ?- Piotr G. -
2012-10-14 20:09:59
Piotr G. - popatrz na pytanie powyżej komentowanego - tam jest odpowiedź na Twoje pytanie: "Doskonały żal za grzechy w momencie śmierci i oddanie się Chrystusowi (nawet jeśli nie ma możliwości spowiedzi) ratuje przed zatraceniem nawet największego grzesznika".- Ter -
2012-10-15 07:27:30
Tak też mi się wydaje, bo przecież mogę się wyspowiadać, przyjąć komunię i jeszcze tego samego dnia popełnić ciężki grzech, świadomie lub mniej świadomie, ale najważniejsze jest to, że trwam w sakramentach w takiej łączności a to, że coś pomiędzy jedną a drugą komunią .... Ciekawe jak to się ma do grzechu, którego np. nie jesteśmy świadomi, bo powiedzmy popełniłem go wczoraj i potrzeba czasu abym go zrozumiał - wydaje mi się, że dzięki trwaniu w sakramentach sprawi, że Chrystus to odpuści.- Piotr G. -
2012-10-25 10:39:01
do Piotr G.Nie ośmieszajmy sami Boga i naszej wiary. Bóg jest Miłością, a potępienie to świadome i dobrowolne odrzucenie tej Miłości, a nie kwestia tego, że ktos nie zdążył, bo w drodze do konfesjonału przejechał go samochód.
- Dariusz Kowalczyk SJ -
2012-10-25 13:06:57
uzupełniająco do Piotra G- Dobry łotr tj. Św. Dyzma - jest pierwszym i jedynym Świętym kanonizowanym przez Pana Jezusa. Myślę że ten fragment Pasji opisuje jak może się odbywać odpuszczenie grzechów grzesznikowi, zawiera także odpowiedź na twoje pytanie.- Au -
2012-10-25 15:45:41
Dziękuję za odpowiedzi.- Piotr G. -
2012-10-25 16:20:38
też zależy od łaski Bożej ,bo bez niej nie możemy żałować za grzechy. Jaki mamy charakter też zależy od Boga- m -
2012-10-25 16:52:00
a kto chciałby się w ogniu smażyć,i to nie przez kilka min.co już było by nie do zniesienia ale przez wieczność . straszne jest piekło. Myśle że grzesznik powinien zobaczyć piekło żeby mógł się nawrócić ale tam najwięcej jest grzeszników którzy nie wierzyli w piekło.- loo -
2012-10-25 16:55:59
grzesznik który umiera z imieniem Jezu na ustach i w myślach na pewno nie będzie potępiony.Ten kto umiera obok Jezusa Miłosiernego nie zostaje potępiony ,on Sam wychodzi po niego .- gm -