uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
2011-10-15 20:14:30
Jakoś klóci mi sie w sumieniu twierdzenie że P.Bóg wie kto bedzie zbawiony a kto nie z milosierdziem Bożym.Bo gdyby wiadomo czy bede zbawionym czy nie już przy moich narodzinach to pocóż miala by być moja Ufnośc Bogu? pocóż by była nasza wolna wola? pocóz by było jezusowe nawolywanie do nawrocenia?
pewnie wiadomo o tym juz tuż po naszej smierci ale tam już niema czasu jest wiecznośc.
Przecież czlowiek póki żyje moze się nawrócić, nawt najwieksi grzesznicy mają taką możliwoć
- A-Mail -
2011-12-02 11:42:00
\" Definicja Boga, jako bytu absolutnego, ... nie jest zakorzeniona w Biblijnym obrazie \" .Z analizy Biblii wynika chyba coś wręcz przeciwnego:
\"Czyż nie sprzedają dwóch wróbli za asa? A przecież żaden z nich bez woli Ojca waszego nie spadnie na ziemię. 30 U was zaś nawet włosy na głowie wszystkie są policzone.\" MT10
\"Nie do Mnie jednak należy dać miejsce po mojej stronie prawej lub lewej, ale [dostanie się ono] tym, dla których zostało przygotowane\" MK10
\" Lecz o dniu owym i godzinie nikt nie wie, nawet aniołowie niebiescy, tylko sam Ojciec.\" MT24
- Roman -
2012-03-26 17:25:01
Ale przecież są biblijne wzmianki na temat charakteru piekła, np. "tam będzie płacz i zgrzytanie zębów", czyli cierpienie i to wieczne (mowa o "ogniu wiecznym"). Czy nie ryzykowne jest zatem oswajanie się z tą rzeczywistością poprzez określenia w rodzaju "właściwie to niewiele (nic ?) na ten temat nie wiemy ?" Jednak uważam że z Pisma Świętego możemy wiele odczytać na ten temat, np. że winniśmy się piekła lękać tak samo jak tego "który duszę i ciało może zatracić w piekle", który "krąży jak lew ryczący szukając aby kogoś pożreć". Ostatnio ksiądz rekolekcjonista w naszej parafii przypomniał krążącą w Kościele opinię, że największym zwycięstwem szatana jest to, że przekonał współczesnego człowieka o swoim nieistnieniu.- Paweł -
2012-08-20 14:24:52
Bóg dając nam wolną wolę umożliwił nam zmianę tego co zaplanowane. oddał nam ją , w związku z czym nie może wiedzieć jakie będą a więc i do czego doprowadzą nasze decyzje. wolna wola jest oznaką wielkiej miłości Boga do ludzi który ,,zrzekł' się wiedzy i władzy absolutnej nad przyszłością, dla nas.- + -
2013-01-09 12:49:36
Myślę sobie że Bóg będąc wszechwiedzący widzi wszystko, cały czas jednym oglądem. I wie czy będziemy zbawieni bo zna nas i nas stworzył, jednak staramy się właśnie dla tego ,że my sami nie posiadamy o tym wiedzy i od nas to nie zalerzy, natomiast jesteśmy powołani do podjęcia tej walki,bo skąd wiesz czy będziesz zbawiony?Lecz z powodu tej niewiedzy mam być bierny?Bynajmniej, czy tą wiedzę przedkładam wyżej niż wolęBoga?
Posłuszeństwo i zgadzanie się z wolą Boga, uczenie wyrzekania się siebie całkowicie czyż nie jest znacznie bardziej warte?
Przepraszam, że piszę nieskładnie i jeśli jestem w błędzie proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam.
- przemo -
2013-01-09 22:38:45
Myślę sobie że Bóg będąc wszechwiedzący widzi wszystko, cały czas jednym oglądem. I wie czy będziemy zbawieni bo zna nas i nas stworzył, jednak staramy się właśnie dla tego ,że my sami nie posiadamy o tym wiedzy,lecz od nas to nie zalerzy, natomiast jesteśmy powołani do podjęcia tej walki,bo skąd wiesz czy będziesz zbawiony?Lecz z powodu tej niewiedzy mam być bierny? Bynajmniej, czy tą wiedzę przedkładam wyżej niż wolę
Boga?
Posłuszeństwo i zgadzanie się z wolą Boga, uczenie wyrzekania się siebie całkowicie, czyż nie jest znacznie bardziej warte? Myślę,że Bóg mimo to kocha nas przez cały czas,czyż właśnie to nie jest miłość doskonała? Daje nam wolną wolę, lecz czy przez chwilę przestaje nas kochać? Dlatego uwarzam,że Bóg nigdy człowieka nie potępia, to człowiek sam skazuje się na potępienie. Trudno mi jest również uwierzyć,aby Bóg ze swej miłości rezygnował z tej wiedzy,czy może rezygnować z czegoś co leży w jego naturze i jest częścią niego?
Przepraszam, że piszę nieskładnie i jeśli jestem w błędzie proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam.
- przemo -
2015-10-02 01:08:44
cy ta wasza faustyna była badana przez kompetentnych podkreśla kompetentnych psychiatrów ?- Rychu -