uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Czy mogę poprosić o spotkanie z księdzem poza konfesjonałem?
2015-05-11 16:19:22
Mam ciągle wątpliwości dot. ważności dawnych spowiedzi. Czy
napewno tak było jak kiedyś powiedziałam, czy dobrze żałowałam, czy spowiedzi
były ważne? Czy wszystko powiedziałam? Ciągle mi sie coś przypomina i nie wiem
czy napewno to wyznałam. Czy mam wracać do dawnych spraw czy to wszystko
zostawić? Wstyd mi (jestem osobą w wieku 60 z plusem), że mam takie problemy. Obecnie
znów mam takie problemy i nie wiem co robić, bo moje spowiedzi trwają długo i
nie zawsze można sobie na to pozwolić. Czy mogę prosić księdza, u którego
najczęściej się spowiadam o spowiedź w jakimś innym terminie i może poza
kościołem np. biuro parafialne jego parafii? Z Panem Bogiem.
Skrupuły nękają wiele osób wierzących w każdym wieku. Są one niezwykle męczące. Może pani poprosić księdza z parafii, ale może nie tyle na spowiedź, co najapierw na rozmowę duchową, podczas której mogłaby pani porozmawiać o swoim problemie ze skrupułami, prosząc o pomoc w wyjściu z nich, oraz porozmawiać o swoim przeżywaniu sakrametu pokuty.
zobacz komentarze [6]
2015-05-15 22:30:25
Też mam skrupuły .... Też już się męczę dosyć długo. Dzisiaj można powiedzieć, że właściwie mam ,,czyste konto" co do przeszłości, ale nie poczułem ulgi bo wiem, że zaraz pojawi się coś na bieżąco z czym będę miał skrupuły. Dlaczego nawet w wierze muszę przechodzić przez nerwicę ? .... Współczuję autorowi.- [email protected] -
2015-05-16 17:41:01
A może chrzescijanstwo jest religią nerwicogenną?Czy wyznawcy innych religii mają skrupuły?
- nk -
2015-05-16 23:21:28
Droga PaniMialam skrupuly, nerwice natrectw i inne przypadosci. Ja i moje przyjaciolki spowiadamy sie regularnie co miesiac wraz z rozmowa w pewnym zakonie. Polecam ksiezy zakonnikow do takiej rozmowy. maja wieksza wiedze i rozpoatruja tez grzech czy nie grzech w kategoriach dobrowolnosci i swioadomosci, co przy skrupulach jest b. wazne
- Joanna -
2015-05-17 00:32:47
Do nk.Ja tam nie jestem znerwicowana i nie mam skrupułów.... a raczej nie dopuszczam ich do siebie. Ilekroć mnie nachodzą, przypominam sobie, że przecież na spowiedzi nie zataiłam specjalnie żadnego grzechu. Przypominam też sobie o Bożym miłosierdziu. A zawsze przed Mszą św. pytam swojego sumienia: czy przeskrobałam bardzo, czy tylko trochę? Oczywiście, szatan podpowiada, że bardzo, ale zaraz rozsądek przypomina, że Eucharystia "leczy" drobne bolączki.
- Niśka -
2015-05-20 22:40:10
Mam pytanie do "niewinny oraz do Joanny. Czy Państwo jesteście w moim wieku. Czy też tak bardzo przeżywacie pójście do spowiedzi w związku z tym,że ma się tyle do powiedzenia. Dla mnie jest to trudne. jeżeli można prosze podzielcie się swoimi przeżyciami.- autorka -