uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Czy ufać poradom internetowym dotyczącym własnego zdrowia?
2015-04-03 22:28:08
Witam, mam 17 lat, a więc jestem w okresie dojrzewania. W moim
organizmie jest niedobór testosteronu i są tego znaki (rosną mi piersi).
Czytałem w Internecie jak zwiększyć produkcje męskiego hormonu i oprócz
sposobów odżywiania się wyczytałem poradę stymulacji seksualnej. Jeśli praktykowałbym tę poradę to popełniłbym grzech? Ja wiem, że
masturbacja jest grzechem ciężkim i nie chcę go popełniać.
organizmie jest niedobór testosteronu i są tego znaki (rosną mi piersi).
Czytałem w Internecie jak zwiększyć produkcje męskiego hormonu i oprócz
sposobów odżywiania się wyczytałem poradę stymulacji seksualnej. Jeśli praktykowałbym tę poradę to popełniłbym grzech? Ja wiem, że
masturbacja jest grzechem ciężkim i nie chcę go popełniać.
Internet nie jest dobrym miejscem do zasięgania porad zdrowotnych. Fora internetowe i różnego rodzaju strony pełne są "cudownych" wskazań, których efekty nie są potwierdzane przez lekarzy ani innych specjalistów. W sprawach tak ważnych jak rozwój organizmu należy się bezpośrednio kontaktować ze swoim lekarzem i nie eksperymentować na sobie, bo może się to skończyć jakimś nieszczęściem. W pana przypadku i podanym przykładzie najpewniej uzależnieniem od masturbacji.
zobacz komentarze [3]
2015-04-04 18:50:53
Można czytać informacje z internetu, ale należy być ostrożnym i wybierać sprawdzone strony. Upewniać się, czy nie trafiasz na jakieś "podejrzane". Odradzam Ci masturbację. Lepszym rozwiązaniem jest udać się do najbliższego specjalisty (prawdopodobnie androlog) i on przepisze Ci testosteron lub jego pochodną. Stosuj się wówczas ściśle do zaleceń lekarza (wątpię, żeby proponował stymulację). Jesteś młodym człowiekiem i takie rzeczy jak Tobie przytrafiają się dość często.Powodzenie i głowa do góry.
- K.S. -
2015-04-05 16:27:20
Stymulacja seksualna na podwyższenie hormonu to bzdura , gdyby tak było 99% ludzi byłoby samcami napchanymi testosteronem ;-) LOL , w okresie dojrzewania moga i sa przeważnie wahania hormonalne , moze pojawić sie także ginekomastia ( czyli rozrost gruczołów piersi ) ale to normalne i zanika. Czasami jednak ginekomastia moze pozostać u osob dorosłych wtedy przeprowadza sie zabieg zmniejszenia gruczołów. Noże byc tez tak ze masz poprostu wiecej tłuszczu na klacie. Idz do lekarza niech zbada ci okolice sutków - on powinien od razu rozpoznać czy jest to gruczoł czy zwykła tkanka tłuszczowa. Do porad internetowych podchodź z duuuzą rezerwa.- Arek -
2015-09-30 20:00:25
Siłownia podwyższa testosteron (polecam).- Grzegorz -