Jak się kontrolować?

2015-03-24 16:20:12

Szczęść Boże! Proszę Ojca, mam pytanie. Zacznę od kontekstu. Jestem
uczniem gimnazjum już od półtora roku i już od początku pierwszego
podkochuję się (albo tak mi się zdaje) w pewnym chłopaku z mojej klasy.
Nie wiem czy to uczucie ma charakter przejściowy, czy może jestem
homoseksualistą. W każdym razie jest to pociąg nie tylko fizyczny i tu
pojawia się moje pytanie: Jak kontrolować się, aby pozostając w
duchu chrześcijańskim nie przystawiać się do kolegi i stłumić wszelkie
cielesne pragnienia z nim związane, a jedynie pozostać jego przyjacielem
aż to (miejmy nadzieję) minie. Mam nadzieję, że nie wyraziłem się zbyt zawile. Z Bogiem. Tomek
Przede wszystkim zachowaj spokój. Jesteś młodym człowiekiem, twoja seksualność jest jeszcze w trakcie rozwoju. W tym czasie w tej sferze wiele rzeczy może niepokoić. Nie próbuj zamykać siebie w haśle „homoseksualizm”, bo tak na prawdę jeszcze sam do końca nie wiesz co się w tobie dzieje. Nie wszystko wydaje się być zrozumiałe, być może nigdy takie nie będzie. Jak się kontrolować? Czeka cię trochę pracy nad sobą. Zresztą, tak jak każdego człowieka, który chce panować nad swoimi popędami. Kontrolowanie siebie nie polega na tłumieniu pragnień i uczuć. Nie odpowiadamy za rodzące się w nas uczucia, dlatego nigdy nie czuj się winny z powodu uczuć, które się w tobie rodzą. Obserwuj siebie i próbuj siebie coraz lepiej rozumieć. Pomoże jasne wyznaczenie sobie pewnych granic. Rewelacyjnie by było, gdybyś miał kogoś bardzo zaufanego, z kim mógłbyś o tym porozmawiać. Domyślam się, że znalezienie takiej osoby nie będzie łatwe ze względu na wielką trudność w mówieniu o tak intymnych sprawach.

Paweł Rakowski SJ

zobacz komentarze [5]