uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Spowiedź ze wstydliwego grzechu ciężkiego.
2015-03-10 21:03:45
Witam, Mam 16 lat. Chciałabym sie wyspowiadać z masturbacji, tylko nie wiem jak. Czy to prawda ze to grzech ciężki? Podobno wszystko zalezy od okoliczności grzechu. No wiec kiedys usłyszałam to słowo i pragnąc wiedzieć co ono oznacza sprawdziłam je w internecie. Liczne fora i stronki opisywaly jak to robic, nawet nastoletnie dziewczyny sie zachęcały do tego. Wtedy widziałam to jako cos co nie jest złe, tylko sprawia przyjemność. Masturbowalam sie kilkanaście razy. Teraz bardzo tego żałuje. Gdy tylko dowiedziałam sie ze jest to grzech(jakikolwiek) od razu zaprzestalam tego robic. Okropnie mi wstyd i brzydzę sie tego. Chciałabym wyznać wsystko na spowiedzi ale nie wiem jak. Nie powiem tego wprost bo bardzo sie wstydzę. Jak mam wyznać ten grzech? I czy jest on rzeczywiście ciężki? Boje sie reakcji księdza na spowiedzi. Czy istnieją jakies inne sposoby wyznania tego grzechu? Prosze o pomoc.
Witam, cóż, większości ludziom, a w tym kobietom, takie rzeczy się w życiu przydarzyły. W Twoim przypadku, jak też w wielu innych, grzech ciężki to nie był, bo nie wiedziałaś o całej sprawie. Jeśli Cię to męczy, to pewnie warto się z tego wyspowiadać przy okazji spowiedzi przedwielkanocnej, a i w ten sposób zapewne odczujesz łaskę oczyszczenia. Najważniejsze jednak jest to, aby spróbować przy spowiedzi skoncentrować się, nie w mniejszym stopniu, na innych obszarach Twojego życia, dziękując Panu Bogu za całe dobro otrzymane od niego. Po tym, jak piszesz, myślę, że nie będziesz miała problemu z wyznaniem sprawy masturbacji, a można też powiedzieć np. autoerotyzmu, jeśli to nazwa Cię krępuję. Powodzenia!
zobacz komentarze [1]
2015-03-23 17:16:11
Ostatnio byłam na pewnej konferencji na temat spowiedzi i ksiądz , który był prowadzącym powiedział że powinniśmy nazwać grzechów po imieniu. Im szczersza spowiedź tym lepszy rozwój duchowy. A jesli martwi Cię to jak zaaraguje ksiądz to uwierz- on się nie zgorszy - nie Ty jedna masz z tym problem bo większość z nas to przechodzi . w dodatku nie spowiadasz sie przed księdzem tylko przed samym Bogiem ! Bo jeśli mialas odwagę z grzeszyc to miej odwagę wyznać to przed Bogiem. Bo grzechy związane z nieczystoscia i seksualnoscia rujnuje nasza świadomość naszą psychikę. I tak koniec taka rada : lepiej najpierw powiedziec grzechy , które są najcięższe a potem przejść do tych których wyznanie łatwiej przychodzi- efekty gwarantowane . powodzenia . z Bogiem.- granica -