uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Nic nie zdoła nas odłączyć od miłości Boga ?
2014-01-27 07:59:42
Witam
Mam pewien problem z zinterpretowaniem tych wersetów.
Rz 8, 38-39
38 I jestem pewien, że ani śmierć, ani życie, ani aniołowie, ani Zwierzchności, ani rzeczy teraźniejsze, ani przyszłe, ani Moce, 39 ani co wysokie, ani co głębokie, ani jakiekolwiek inne stworzenie nie zdoła nas odłączyć od miłości Boga, która jest w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.
Czy zinterpretować je w taki sposób, ze Bóg nigdy nie przestanie kochać człowieka, czy też że nic nie przeszkodzi nam byśmy przestali kochać Boga?
Mam pewien problem z zinterpretowaniem tych wersetów.
Rz 8, 38-39
38 I jestem pewien, że ani śmierć, ani życie, ani aniołowie, ani Zwierzchności, ani rzeczy teraźniejsze, ani przyszłe, ani Moce, 39 ani co wysokie, ani co głębokie, ani jakiekolwiek inne stworzenie nie zdoła nas odłączyć od miłości Boga, która jest w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.
Czy zinterpretować je w taki sposób, ze Bóg nigdy nie przestanie kochać człowieka, czy też że nic nie przeszkodzi nam byśmy przestali kochać Boga?
Witam, w greckim tekście zarówno miłość, jak i Bóg są w genetivusie (dopełniaczu) zatem nie chodzi o miłość do Boga (biernik), ale o miłość Boga (Bożą). Zatem, odpowiedź numer 1. Bóg nigdy nie przestanie kochać człowieka. Oto tekst grecki:
39 οὔτε ὕψωμα οὔτε βάθος οὔτε τις κτίσις ἑτέρα δυνήσεται ἡμᾶς χωρίσαι ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τῷ Κυρίῳ ἡμῶν.