uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Czytanie Pisma Świętego vs Neokatechumenat
2014-01-06 08:06:02
Szczęść Boże.
Za chwilę zadam pytanie, tylko wcześniej wyjaśnię. Otóż, należę od pewnego czasu do wspólnoty neokatechumenalnej. Jeszcze nie wszystko rozumiem z Drogi. Był moment, że było uroczyste wręczenie Pisma Świętego od Kościoła (nam z nowego poboru). Dodam, że zanim poszedłem na Katechezy, zanim zetknąłem się z Drogą, czytałem Nowy Testament, a później prawie cały Stary Testament no i tak na własną rękę próbowałem zrozumieć. No i to co jakby zrozumiałem nie było zgodne z nauczaniem Kościoła Katolickiego i muszę przyznać bardzo sobie zaszkodziłem, dużo złych rzeczy się działo w moim życiu przez to.
Do czego zmierzam – słyszałem, że w Kościele, Pisma nie są do prywatnego wyjaśniania tylko muszą być wyjaśniane (podane) przez Kościół. Słyszałem też że duchowni chrześcijańscy ogólnie mówiąc, zarówno w protestantyzmie i Kościele Katolickim zachęcają by najlepiej codziennie czytać Pismo i studiować je.
Jak to w takim razie jest. Po co samemu czytać. Ja na przykład teraz nic nie rozumiem z tego co czytam w Piśmie, nic. Jest sens by dalej czytać samemu?
Za chwilę zadam pytanie, tylko wcześniej wyjaśnię. Otóż, należę od pewnego czasu do wspólnoty neokatechumenalnej. Jeszcze nie wszystko rozumiem z Drogi. Był moment, że było uroczyste wręczenie Pisma Świętego od Kościoła (nam z nowego poboru). Dodam, że zanim poszedłem na Katechezy, zanim zetknąłem się z Drogą, czytałem Nowy Testament, a później prawie cały Stary Testament no i tak na własną rękę próbowałem zrozumieć. No i to co jakby zrozumiałem nie było zgodne z nauczaniem Kościoła Katolickiego i muszę przyznać bardzo sobie zaszkodziłem, dużo złych rzeczy się działo w moim życiu przez to.
Do czego zmierzam – słyszałem, że w Kościele, Pisma nie są do prywatnego wyjaśniania tylko muszą być wyjaśniane (podane) przez Kościół. Słyszałem też że duchowni chrześcijańscy ogólnie mówiąc, zarówno w protestantyzmie i Kościele Katolickim zachęcają by najlepiej codziennie czytać Pismo i studiować je.
Jak to w takim razie jest. Po co samemu czytać. Ja na przykład teraz nic nie rozumiem z tego co czytam w Piśmie, nic. Jest sens by dalej czytać samemu?
Witam,
zobacz komentarze [7]
najlepiej chyba zacytować tutaj Kodeks Prawa Kanonicznego odwołujący się szerzej do tradycji i nauczania Kościoła:
KKK 133 Kościół "usilnie i szczególnie upomina wszystkich wiernych... aby przez częste czytanie Pisma świętego nabywali najwyższą wartość poznania Chrystusa Jezusa (Flp 3, 8). «Nieznajomość Pisma świętego jest nieznajomością Chrystusa (św. Hieronim)" (Sobór Watykański II, konst. Dei verbum, 25.).
Proszę pamiętać, że to Kościół usilnie i szczególnie upomina wszystkich! Zatem konfrontujmy to, co czytamy sami, z tym co słyszymy w trakcie kazań, katechez itp. Odwagi!
2014-01-06 09:44:37
No niestety Pismo Swiete jest ksiega dajaca bardzo duze mozliwosci interpetacyjne. W zasadzie kazdy znajdzie dl;a siebie to czego szuka, usprawiedliwnie nie tylko dobrych ale i zlych postaw. Dlatego Pismo powinno byc dzielone we wspolnocie tak aby eklezjalnosc (zgoda z nauka kosciola) byla zachowana. Czytajac Stary Testament mozan dojsc do wniosku ze cudzolostwa, posiadanie kilku zon , zabojstwa to norma i w porzadku. Ktos kto ogranicza sie do czytania tego bez wlasciwe interpretacji i bez swiatla nauki kosciola moze tak pomyslec. Czsem naiwnie a czasem z premedytacja wykorzystywac Pismo do usprawiedliwinaia zla w swoim zyciu.- majo -
2014-01-06 14:41:41
Wiara ograniczająca się tylko do pobożności to jeszcze nie wszystko, każdy chrześcijanin jest wezwany do budowania osobistej relacji z Chrystusem. A ta relacja jest możliwa właśnie dzięki temu, że Słowo Boże jest żywe! Jaki problem czytać Biblię, "smakować ją", dając sobie czas na zobaczenie co dany tekst mówi konkretnie do mnie w konkretnej chwili mojego życia, dodatkowo posiłkując się komentarzami tych, którzy niejednokrtonie spędzili całe życie na dogłębnym studiowaniu Pisma także od tej strony historycznej, abyśmy my nie musieli tego robić sami i sami do wszystkiego dochodzić?- hm -
2014-01-06 17:25:20
Kup sobie jakieś wydanie z komentarzem. Naprawdę, sporo jest tego i warto się trochę wysilić, żeby poszukać.- art -
2014-01-06 19:56:17
Zacytuję samo Pismo Święte i st św. Piotra: "To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia. Nie z woli bowiem ludzkiej zostało kiedyś przyniesione proroctwo, ale kierowani Duchem Świętym mówili Boga święci ludzie".Czyli czytać Pismo Święte możesz i wyjaśniać je, pod warunkiem że Twoje wyjaśnienie jest zgodne z wykładnią Kościoła podaną np. w dokumencie "Interpretacja Pisma Świętego w Kościele", Katechizmie, pismach papieży, Ojców Kościoła i świętych pańskich. W innym wypadku, gdy będziesz sobie tworzył do słów Pisma jakąś własną teologię, popadniesz w błąd albo nawet w herezję.
- Mariusz -
2014-01-06 20:01:21
Zacytuję samo Pismo Święte i st św. Piotra: "To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia. Nie z woli bowiem ludzkiej zostało kiedyś przyniesione proroctwo, ale kierowani Duchem Świętym mówili Boga święci ludzie".Czyli czytać Pismo Święte możesz i wyjaśniać je, pod warunkiem że Twoje wyjaśnienie jest zgodne z wykładnią Kościoła podaną np. w dokumencie "Interpretacja Pisma Świętego w Kościele", Katechizmie, pismach papieży, Ojców Kościoła i świętych pańskich. W innym wypadku, gdy będziesz sobie tworzył do słów Pisma jakąś własną teologię, popadniesz w błąd albo nawet w herezję.
- Mariusz -