uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Tron, królowanie na wieki
2013-12-03 07:52:47
Wielu miało być synami Bożymi "których tron na wieki, a Bóg im Ojcem" - ale jednak coś się stało, że był i jest tylko jeden prawdziwy Syn Pan Jezus - dlaczego Bóg do kilku osób w starym testamencie mówił te słowa (do Saula, Dawida, jeszcze kogoś chyba), dlaczego akurat na Jezusie okazały się one prawdziwe. Syn Dawida. Narodzony tylko jeden z Ducha Świętego z dziewicy.
A tamci, których tron na wieki miał być i co mieli być synami Bożymi i Bóg im Ojcem to co z nimi? Czemu były te słowa do nich kierowane? Co to znaczy? Przecież Bóg mówiąc Saulowi że jego tron będzie na wieki a on mu będzie synem a Pan Bóg mu ojcem, to Pan Bóg wiedział, że te słowa nie spełnią się na nim tylko na Panu Jezusie setki lat później. O co tu chodzi?
A tamci, których tron na wieki miał być i co mieli być synami Bożymi i Bóg im Ojcem to co z nimi? Czemu były te słowa do nich kierowane? Co to znaczy? Przecież Bóg mówiąc Saulowi że jego tron będzie na wieki a on mu będzie synem a Pan Bóg mu ojcem, to Pan Bóg wiedział, że te słowa nie spełnią się na nim tylko na Panu Jezusie setki lat później. O co tu chodzi?
Witam, jeśli chodzi Panu o 1 Księgę Kronik, rozdział 17, to no cóż, tron Samuela, syna Dawida został zburzony, wraz ze zburzeniem świątyni. Zatem zgodnie z logiką prorocką, nie mogło chodzić o niego.
zobacz komentarze [9]
Kiedy uczniowie Jezusa zaczęli rozumieć zmartwychwstanie, również i ten fragment zyskał nową interpretację...
2013-12-03 14:16:01
Czy nie wszyscy jesteśmy córkami i synami Bożymi, my stworzeni przez Niego? Tak, jedynym Synem Umiłowanym jest Jezus ale to właśnie On otworzył nam drogę do Ojca.- Iwona -
2013-12-03 14:42:47
Dziękuję za odpowiedź. Chodziło mi o ten fragment: I rzekł do mnie: "Salomon, syn twój, on to zbuduje mój dom i moje dziedzińce, albowiem wybrałem go sobie na syna, a Ja będę mu ojcem. Królewską jego władzę utwierdzę na wieki, jeśli podobnie jak dzisiaj będzie trwał w pełnieniu moich poleceń i nakazów" - 1 Krn 28:6-7.Jeśli się nie mylę to Pan Bóg podobne słowa kierował na początku do Saula i Dawida samego, a później dopiero do syna Davida przyszłego. Tylko nie mogę tych fragmentów znaleźć, a zdawało mi się że kiedyś je czytałem i stąd mój list.
Ogólnie chodziło mi o to, że nie rozumiem, dlaczego (tak jak w tym 1 Krn 28:6-7) Pan Bóg w ogóle kieruje takie słowo o Salomonie - konkretnie: "Salomon, syn twój, on to zbuduje mój....... on mi synem, Ja mu ojcem...... władza królewska na wieki."
Chodzi mi tylko o to że nie mogę zrozumieć Boga. Nie mogę zrozumieć dlaczego mówi takie rzeczy konkretnie o Salomonie, choć wie w swojej wszechwiedzy i planie zbawienia, że to nie Salomona tron będzie na wieki a Pana Jezusa. Dlaczego więc to mówi o Salomonie? Czy jest jak dziecko? Eksperymentuje? Ma nadzieję, że Salomon będzie tym synem? Nie ma wszechwiedzy? To jakaś gra? PO CO?
Nie mogę tego zrozumieć, dostaję jakiegoś pomieszania umysłu, czytając taką obietnicę o Salomonie, choć jakby w głowie mam to, że Bóg mówi to a wie, że tak się nie stanie. Po co to mówi? O to mi chodziło.
Czego ja tu nie rozumiem?
- Michał -
2013-12-03 16:23:45
Historyzacja proroctw ? Tak mi napisał pewien ateista. Zerknijcie sobie na wątek:http://www.racjonalista.pl/forum.php/s,520837
- Piotr G. -
2013-12-04 13:42:29
MichałMichał , Michał
Przecież odpowiedź jest jedna i Ty ją znasz .
Ojcem Pana Jezusa Chrystusa jest Światłość , Miłość , Miłosierdzie , a nie nienawiść , ciemność , niewolnictwo.
Króluj nam Panie Jezu Chryste
- jan -
2013-12-05 19:48:12
owszem, pewnie nienawiść, ciemność i niewolnictwo - to taki jest szatan. Tylko że ja uważam Stwórcę, Boga (i jak używane są w starym testamencie słowa Bóg, Pan) - to wierzę że chodzi o Boga czyli Dobro i Miłość itd. Dla mnie gdy w starym testamencie jest "Bóg powiedział", "tak mówi Pan", "na początku Bóg stworzył świat" - to chodzi o Boga. Bóg jest Bogiem. Słowo Bóg mówi absolut dla mnie. Nie uznaję żeńskich, męskich stron, Mocy, nie chcę tej wiedzy, boję się jej, bo to gnoza, której kościół mi zabrania używać jakby to okultyzm. Więc dla mnie Stwórca to Bóg. A jak Bóg to on Miłością i Dobry. W starym testamencie pisze słowo Bóg i jak powyżej napisałem w to tylko chce wierzyć. Próbuję zrozumieć tego Boga, poznać Go. Władca świata to pewnie szatan, ale tu trzeba pewnie jakiejś mądrości z wysoka by wiedzieć, czym on włada. Też boję się w to wnikać.Ostatnio przyszła mi taka rada dla samego siebie. Ora et labora, jakos tak się to pisze. Módl się i pracuj. Tylko to. Choć szukać Boga jakoś też muszę ale bez gnozy, tak myślę i tak chcę.
- Michał -