uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Interpretacja fragmentu Pisma Świętego
2013-11-25 07:56:47
Szczęść Boże,
Jestem osobą świecką zaangażowaną w dzieło nowej ewangelizacji. W ostatnich dniach posługiwałam w spotkaniu modlitewnym i nieoczekiwanie podszedł do mnie kapłan sprawujący opiekę duszpasterską w tymże spotkaniu, mówiąc, że czuje przynaglenie, aby przekazać mi słowa zawarte w 2 Tm 2,9: "Dla niej znoszę niedolę aż do więzów jak złoczyńca; ale słowo Boże nie uległo skrępowaniu." Przyjęłam je z zaskoczeniem, nie rozumiejąc zawartego w nich przekazu. Zapytałam, czy ma jakieś rozeznanie, co mam w tych słowach usłyszeć. Okazało się, że nie, ale obiecał mi modlitwę z rozeznawaniem w tej sprawie. Po kilku godzinach ponowiłam swoje pytanie pod adresem kapłana i usłyszana odpowiedź, co prawda zgodna z tym, co rozpoznaję w swoim życiu jako zaproszenie Jezusa dla mnie, wydała mi się odległa od mojej interpretacji znaczenia tych słów. O ile pierwszy człon cytowanego zdania wydaje mi się zrozumiały, o tyle drugi trudno mi powiązać z pierwszym i w pełni zrozumieć. Czy mogę prosić o interpretację cytowanych słów? Z góry dziękuję.
Jestem osobą świecką zaangażowaną w dzieło nowej ewangelizacji. W ostatnich dniach posługiwałam w spotkaniu modlitewnym i nieoczekiwanie podszedł do mnie kapłan sprawujący opiekę duszpasterską w tymże spotkaniu, mówiąc, że czuje przynaglenie, aby przekazać mi słowa zawarte w 2 Tm 2,9: "Dla niej znoszę niedolę aż do więzów jak złoczyńca; ale słowo Boże nie uległo skrępowaniu." Przyjęłam je z zaskoczeniem, nie rozumiejąc zawartego w nich przekazu. Zapytałam, czy ma jakieś rozeznanie, co mam w tych słowach usłyszeć. Okazało się, że nie, ale obiecał mi modlitwę z rozeznawaniem w tej sprawie. Po kilku godzinach ponowiłam swoje pytanie pod adresem kapłana i usłyszana odpowiedź, co prawda zgodna z tym, co rozpoznaję w swoim życiu jako zaproszenie Jezusa dla mnie, wydała mi się odległa od mojej interpretacji znaczenia tych słów. O ile pierwszy człon cytowanego zdania wydaje mi się zrozumiały, o tyle drugi trudno mi powiązać z pierwszym i w pełni zrozumieć. Czy mogę prosić o interpretację cytowanych słów? Z góry dziękuję.
Witam,
zobacz komentarze [2]
niedolę cierpię dla Ewangelii (por. wers wcześniej; Ewangelia w grece jest rodzaju nijakiego - to euangelion). Jeśli dla niej jestem uwięziony, to nie mogę zapomnieć, że słowo Boże (ho Logos tou theou) jest silniejsze od więzów (nie uległo skrępowaniu).
Jednym słowem, głowa do góry, nawet jeśli bywa ciężko!
Dobrego dnia,
2013-11-25 12:48:53
Bądź cierpliwa. Zdarzało mi się, kiedy sama otrzymywałam jakieś specjalne Słowo od Pana, początkowo nie mogłam zrozumieć jego znaczenia dla mnie, ale to zrozumienie w końcu przychodziło - czasem po latach, ale, jak się okazywało, we właściwym momencie. A czasem jedno i to samo zdanie w różnych sytuacjach życiowych prowadziło n różne sposoby. Jego Słowo jest żywe. "Samo" Ci się wyjaśni, prędzej czy później - On o to zadba.- Katarzyna -
2013-11-27 09:09:37
Ciesze się, ze otrzymałaś takie zapewnienie o tym, że nie jesteś sama, ze jest Ktoś silniejszy, Kto się troszczy i Cie prowadzi, szczególnie wśród trudności, jakie przezywasz. Dzięki Panu za takie Słowa poznania i otuchy. Często tak bywa, że Bóg coś do nas mówi, czego w danym momencie nie rozumiem. Tak jak u Ciebie powoduje, że się zastanawiam, rozmyślam o tym i odkrywam różne prawdy o sobie lub innych. Nie zadowalaj się pierwszym zrozumieniem - choć każde Ci dane przyjmij jak kolejny dar, bo często bywa tak, ze z czasem Słowa Pana rozumie się głębiej, zaczyna działać na innym poziomie, działa wielowarstwowo. Nie martw się jeśli na dziś ich nie rozumiesz. To normalne, że ograniczonemu człowiekowi trudno zrozumieć nieograniczona mądrość Boga. Chwała Panu!- Iwona -