uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Katechizm czy Pismo Święte
2013-11-21 09:11:26
Zwracam się do księdza z prośbą o dop.na pytanie
Jeśli odrzucę katechizm a przyjmę wyłącznie Pismo Święte popełnie grzech ?
Jeśli odrzucę katechizm a przyjmę wyłącznie Pismo Święte popełnie grzech ?
Witam,
zobacz komentarze [18]
rozumiem, że nie chodzi tylko o Katechizm, jako księgę, ale o Katechizm jako nauczanie Kościoła. Jeśli tak, to jakie Pismo święte chce Pani przyjąć? Bo księgi wchodzące w jego skład określa zazwyczaj Kościół-Wspólnota, podobnie sprawa tyczy się samego tekstu, bo jest wiele wersji greckich i hebrajskich ksiąg. A może chodzi o Pismo święte skonstruowane przez Panią?
No i wg jakich kategorii mam odpowiedzieć na pytanie o grzech? Wg Katechizmu?
Powodzenia w zmaganiach,
2013-11-21 13:05:26
Ksiądz zadrwił ze mnie :( Nigdy niekonstruowałam Pisma Świętego na własne potrzeby.Z jednej strony poważacie Dekalog i głosicie jego świętość i niezmienność, z drugiej strony jednak, na następnych kartach swych książek, beztrosko oznajmiacie o dokonanej przez kościół rzymski zmianie przykazań.Którą w końcu wersje przykazań mam przyjąć za słuszną tę zawartą w katechizmie czy w Biblii ??? Bo przyzna ksiądz jest różnica.Przy okazji chodzi o II przyzazanie zawarte w BIBLII przykazanie zabrania tworzenia obrazów i rzeźb jak to jest możliwe że Pan Jezus objawia się Faustynie i mówi cytuje "Obiecuję, że dusza, która czcić będzie ten obraz nie zginie " Bóg jest niezmienny nie może przeczyć samemu sobie.
- Klm -
2013-11-21 14:23:40
Witam, przpraszam jeśli tak odebrała Pani tę wypowiedź. Nie taka była moja intencja.- Michał Karnawalski SJ, webmaster -
2013-11-21 14:26:45
KlmJHWH rowniez obiecal Zydom,ze kazdy kto spojrzy z wiara na weza miedzianego zostanie przy zyciu.Czy nie widzisz podobienstwa?
W Katechizmie Kosciola Katolickiego masz bardzo dokladnie omowiony zakaz czynienia rzezb a wiec dlaczego twierdzisz,ze go w katechizmie pominieto?
- BJ -
2013-11-21 14:55:12
Kościół Rzymsko-katolicki nie zmienił,a raczej uściślił Przykazania Kościelne(jest ich pięć).Przykazania Boże pozostają niezmienne ZAWSZE.- Tomek -
2013-11-21 17:14:39
@Klm -Przeczytaj sobie najpierw całą Biblię, a potem KKK od początku do końca, to będziesz wiedziała czym jest nauczanie Kościoła rzymskokatolickiego. Bo ty pytasz się o grzech. Grzech jest czymś świadomym (znam to co odrzucam), a u ciebie nie widać znajomości ani jednego ani drugiego. Dlatego nie zrozumiałaś nawet odpowiedzi ojca, a tylko szastasz zasłyszanymi lub wyczytanymi gdzieś oskarzeniami.
- Nisa -