uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Raj - jak rozumieć słowa Jezusa
2013-11-05 08:31:25
Witam. Trudno mi trochę pojąć słowa Pana na krzyżu skierowane do dobrego łotra: “Zaprawdę, powiadam ci: Dziś będziesz ze Mną w raju” (Łk 23,43 ) ze słowami skierowanymi do Marii Magdaleny po zmartwychwstaniu: "Nie dotykaj mnie, bo jeszcze nie wstąpiłem do Ojca" (J 20,19). Gdzie zatem był Jezus po śmierci? Czy zabrał duszę nawróconego łotra do Otchłani, a nie do Raju?? pozdrawiam
Witam, jak można zauważyć, cytaty pochodzą z dwóch różnych ewangelii, a do tego z dwóch różnych tradycji, bo ewangelia św. Jana nie jest synoptyczna. Warto analizować spójność narracji, ale raczej na poziomie jednej ewangelii, w przeciwnym wypadku tego typu pytania pozostaną bez odpowiedzi. Myślę jednak, że forumowicze mają swoje przemyślenia, którymi chętnie się podzielą...
zobacz komentarze [28]
2013-11-05 09:58:43
A co przeszkadza Jezusowi być tu i tu jednocześnie??? Po zmartwychwstaniu jest jeszcze na ziemi w sposób widzialny dla innych, ale jednocześnie jest w Ojcu i gdzies tam, poza czasem i przestrzenią. Ukazywał sie uczniom...., a jak się nie ukazywał, to gdzie był??? To jest misteruim zmartwychwstania, nie sądzę, byśmy wszystko odarli z tajemnicy.- Beata -
2013-11-06 10:12:47
Beata'Po zmartwychwstaniu jest jeszcze na ziemi w sposób widzialny dla innych, .......
Beato a czy obecnie jest na ziemi Pan Jezus Chrystus ?
Króluj nam Panie Jezu Chryste
- jan -
2013-11-08 13:16:42
Z tego co wiem (było w innym wątku), przecinek postawiony po "mówię ci", (dziś będziesz.......) pochodzi od tłumacza, choć zgodny jest z obowiązującą interpretacją. Niektórzy, np. protestanci, uważają, że powinno być: "mówię ci dziś, będziesz ze mną w raju". Poza tym, czas na Ziemi a czas w życiu pozagrobowym (tego dotyczy rozmowa z łotrem) to dwie różne rzeczy - jesli w ogóle można mówić o czasie po"tamtej" stronie.- ter -
2013-11-11 22:53:09
A ja myślę, że "dziś będziesz ze mną w Raju" oznacza właśnie to, co Jezus powiedział, czyli "dziś będziesz ze mną w Raju". Dla Boga nie ma nic niemożliwego.- Kaśka -
2013-11-12 16:21:13
Kaśka czy dla Ciebie Raj to , to samo co Królestwo w Panu Jezusie Chrystusie ?Proszę pomyśleć .
Króluj nam Panie Jezu Chryste
- jan -