uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Dlaczego skosztował?
2013-10-31 07:39:23
Proszę o wyjaśnienie wersetu Mt 27,34:"Dali Mu pić wino zaprawione goryczą.Skosztował ale nie chciał pić"
Dlaczego zatem skosztował skoro jako Bóg, Jezus wiedział co Mu podają a pić tego i tak nie miał zamiaru, bo nie chciał
złagodzić Męki?
Dlaczego zatem skosztował skoro jako Bóg, Jezus wiedział co Mu podają a pić tego i tak nie miał zamiaru, bo nie chciał
złagodzić Męki?
Witam, myślę jednak, że mógł nie wiedzieć, co podają. Człowieczeństwo Jezusa jest pełne, zatem rówenież niewiedza jest jej częścią.
zobacz komentarze [2]
2013-10-31 15:05:19
A ja to widzę jeszcze inaczej: Pan Jezus doskonale wiedział, co to, ale skosztował odurzającego napoju z miłości do tych, którzy chcieli Mu ulżyć w cierpieniu. Nie chciał im sprawić przykrości.Jak zawsze zachował umiar. Nie wypił dużej ilości, która by Go odurzyła i złagodziła Jego mękę. Czemu? Po pierwsze - byłby to grzech, a po drugie - Jego ofiara nie byłaby pełna.
Według mnie tak to wygląda w skrócie. Może ktoś ma jeszcze na ten temat coś do dodania? Może ktoś ma inne zdanie?
P.S. Ja na miejscu Chrystusa na pewno bym wszystko wypił, by mniej cierpieć :(.
- jjc -
2013-10-31 16:28:45
Wypijając więcej zapewne dłużej by cierpiał przynosząc sobie ulgę jedynie na chwile.- Piotr G. -