uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Masturbacja po modlitwie
2014-07-25 11:43:44
Szczęść Boże! Masturbacja dopada mnie zwykle po modlitwie i silnym przeżyciu duchowym. Dzieje się tak zawsze. Jak mam sobie z tym radzić. Sumienie mam wtedy rozdarte a jednocześnie odczuwam zadowolenie z masturbacji. Jak temu zaradzić?
Witam, trzeba by zatem zweryfikować modlitwę. Czy w modlitwie, o której piszesz jest porządek, tzn. ma ona miejsce o konkretnej porze dnia, ma konkretną strukurę itd.? Czy modlę się również wtedy, kiedy nie sprawia mi to przyjemności? Modlitwa uporządkowana prowadzi do odpowiedzialności za następujący po niej czas dnia lub nocy. Nie szukajmy na modlitwie "silnego przeżycia duchowego", ale raczej łagodnego spotkania z Panem i z samym sobą. Kluczem tutaj zatem jest uporządkowanie i łagodność, choć w pewnym wypadku, mogłoby się zdarzyć tak, że sprawe trzeba by było skonsultować z psychologiem. Powodzenia,
zobacz komentarze [14]
2014-07-25 13:11:21
Autorzeporadzisz sobie bardzo prosto.Tzn. przede wszystkim musisz zrozumiec sam akt masturbacji.Czego wynikiem ona jest.
Jesli jest to napiecie wywolane stanem emocjonalnym czyli pobudzeniem na wskutek emocji i staje sie czyms podobnym(porownujac oczywiscie) np.do swedzenia bo ugryzl cie komar lub nagle wyrosla krosta pod lopatka i swedzi to niczym sie nie przejmuj bo i tak sie bedziesz musial podrapac.Jest to tylko kwestia czasu i jak nikt nie widzi podrapiesz sie o pierwszego lepszego gwozdzia wbitego w sciane albo i o sciane.
Natomiast jesli masturbacja nastepuje bo zaraz po modlitwie nachodza cie mysli erotyczne i napiecie wzrasta to jest juz problem grzechu.Musisz nad tym zastanowic i poradzic najlepiej spowiednika.A jeszcze lepiej poprostu poradzic sobie z tymi myslami czyms sie zajmujac...
- BJ -
2014-07-25 14:36:41
Odczuwasz zadowolenie z masturbacji ? Nic dziwnego, przecież to jedno z najwspanialszych doznań. Odkąd się nawracam to szczerze mówiąc brakuje mi tego bo oczywiście staram się tego nie robić, czasami jednak upadam i nie pisze tego osoba, która miała obsesje na punkcie masturbacji, ale masturbacja raz na kilka dni .... Przyjemne.- pg -
2014-07-25 14:42:45
Masturbacji jest się BARDZO łatwo pozbyć, tak jak wszystkich innych nałogów. To wszystko, absolutnie WSZYSTKO jest w twojej głowie - skupiasz się na tym, myslisz, nieswiadomie do tego dazysz. I nie ma co mowic o winie, braku winy, to jest nałóg taki sam jak każdy inny - wytwarza poczucie "spełnienia", mowi Ci ze bez tego życie będzie nudne, nieciekawe, ze zasługujesz na to. NIE jest tak - życie bez masturbacji czy nałogowego palenia papierosów może być piękne (mowie jako palacz, którzy rzucił palenie 1 dnia, po 19 latach palenia). Któregoś dnia wstajesz, mowisz, ze "nie bede niewolnikiem marnych przyzwyczajeń, jestem wolny, wolny, wolny - nie muszę tego robić i zycie bedzie tak samo piękne". I przestajesz to robić, koniec:) I powiem Ci, zycie bez tego nie tylko jest piekne - ono jest piekniejsze. Ale ja Ciebie rozumiem, nie narzucaj sobie rzeczy bardzo trudnych, powoli, przemyśl to, nie skupiaj się na tym za bardzo - to jest ludzka rzecz, ale zapewniam, zycie bez tego tez jest bardzo fajne (czasem będzie kusić, ale nikt nie obiecał że życie ma być bez pokus, hehe, dzięki temu lepiej smakuje). Trzymaj się, powodzenia.- pasikonik -
2014-07-26 14:30:09
Przyszło mi ostatnio zrozumienie dlaczego to jest grzechem. Jest to nienaturalne. Pan Bóg stworzył płciowość dla relacji małżonków i powołania nowego życia. Takie działania są wbrew temu zamysłowi Stwórcy.- H -
2014-07-27 11:53:55
Masturbacja jest oszustwem i sprawia, że sam siebie okłamujesz, bo jesteś okradany z przyjemności, a nie ją uzyskujesz.Akt seksualny - bo to w nim powinno się szukać spełnienia! - jest wyrazem Miłości, którą obdarowują siebie nawzajem kochający się ludzie. Kocham cię, więc oddaję ci siebie i jestem tylko dla ciebie!
W masturbacji NIE MA tej osobowej RELACJI, bo Twoim partnerem NIE JEST kochająca Cię osoba, lecz COŚ, co staje się źródłem podniet... Równie dobrze możesz sobie kupić manekina, spać z nim, uprawiać z nim seks i twierdzić, że to Twój partner i małżonek.
Jeśli aż TAK BARDZO pragniesz tego rodzaju bliskości i przyjemności, którą ona daje, to MÓDL się żarliwie o życiowego partnera (dobrego małżonka!) a do czasu, gdy go nie ma u Twojego boku pielęgnuj cnotę czystości. Bycie czystym to przygotowywanie swojego ciała na spotkanie z ukochanym/ukochaną!
- Joanna -