uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Spożywanie alkoholu przez osobę nieletnią
2013-12-30 07:43:50
Czy picie wódki na imprezie (z umiarem) przez osobę nieletnią jest grzechem ciężkim?
Witaj, nie przypominam sobie, aby Koścół zajął w tej sprawie jakieś stanowisko. Inaczej sprawa może wyglądać z rodzicami ...
zobacz komentarze [7]
2013-12-30 08:07:23
Jak taka osoba złożyła przysięgę abstynencji w czasie Pierwszej Komunii do 18. roku życia, to w takiej sytuacji oznaczałoby to złamanie tej przysięgi, czyli w konsekwencji grzech ciężki.Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.
- Agnus -
2013-12-30 16:53:10
Naprawdę? Dlaczego więc podczas mszy komunijnej przysięgałem, że do 18 roku życia nie wypiję alkoholu? Dlaczego w rachunku sumienia pojawia się ta kwestia? Niechże ksiądz będzie mężczyzną i przynajmniej w tak jasnej sprawie zajmie jasne stanowisko: tak, picie alkoholu przez niepełnoletnich jest grzechem.- artur -
2013-12-31 00:07:47
czy dziecko 8 letnie wie czym sa takie przysiegi? nie ma jeszcze takiej swiadomosci, by mowic mu o jakiejs tam abstynecji itp.- okh -
2014-01-03 20:50:35
Nam ksiądz kazał powtarzać słowa przysięgi i tyle. Nie sądzę, że to ważna przysięga. Tyle, że picie tak mocnego alkoholu przez młodą osobę, to szkodzenie sobie na zdrowie i prowokowanie innych niepożądanych sytuacji, które mogą wyniknąć z powodu stanu po piciu alkoholu. Nie wiem co to znaczy z umiarem. Nawet mała ilość, to jednak może okazać się za dużo dla młodego, nie przywykłego do picia człowieka. Trzeba po prostu przemyśleć czy to dobra postawa, a nie tylko czy grzech ciężki czy lekki.- blue -
2014-01-06 12:21:51
Picie wódki przez osobę nieletnią daje przekaz - bez alkoholu nie można dobrze się bawić, a to na pewno nie jest dobre. Słyszałam różne opinie o ważności/nieważności obietnicy abstynencji do 18 roku życia składanej podczas I Komunii Świętej. Ja myslę, że bez względu na stronę prawną, bez względu czy jest ważna, czy nie, warto jej dotrzymać. Warto doświadczyć, że bez alkoholu także można się dobrze bawić. Może to być także piekne świadectwo. Odwagi- Ania -