uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Masturbacja
2013-12-14 07:45:36
Szczęść Boże . Od 2 lat jestem w nałogu masturbacji . Dwa tygodnie temu byłam u spowiedzi ale niestety upadłam . Czuję się z tym , źle , mam wyrzuty sumienia . Nie daję już sobie z tym rady . Nie wiem czy mogę iść do Komunii Świętej . Czytałam, że jeśli jest to nałóg, to można przystąpić do komunii, ale nadal mam opór, że to świętokradztwo. Czy mogę przystąpić do komunii? Bardzo proszę o szybką odpowiedź .
Witam, jeśli nie ma innych przeszkód, to nie tracisz w tym wypadku komunii z Kościołem. Natomiast warto nawiązać do sprawy przy następnej spowiedzi.
zobacz komentarze [19]
2013-12-14 07:58:39
Witam, chciałabym coś napisać odnośnie tego pytania i odnośnie rozmowy na ten temat na spowiedzi. Też mam problem z tym grzechem, raz mniejszy raz większy. I kiedyś kiedyś miałam spowiednika, który zabronił mi przystępować do komunii po tym grzechu. Bardzo się wtedy z tym szarpałam, no i do spowiedzi musiałam chodzić dość często, i było to bardzo trudne..... Po jakimś czasie zdecydowałam się na zmianę spowiednika, i kiedyś z nim znowu porozmawiałam o tym, i ksiądz miał inne zdanie, powiedział tak jak odpowiedział o.Michał. I tak mi wtedy to wszystko jakoś ustawił, że wiedziałam co gdzie i jak.... i to mnie uspokoiło. Także z rozmowami na spowiedzi też jest róznie... czasem księża mają swoje zdecydowane zdanie na ten temat...- mak -
2013-12-14 19:51:01
Przecież masturbacja jest grzechem ciężkim! Jak może Ojciec zachęcać tą osobę do przyjęcia Komunii św. bez spowiediz!- B. -
2013-12-15 16:26:49
Ale dlaczego nie pójdziesz do spowiedzi? Idź do spowiedzi. Masz dobrą intuicję, że przyjęcie Ciała Chrystusa po takim grzechu przeciw czystości to świętokradztwo. Chodź do spowiedzi choćby co tydzień, ale przyjmuj Ciało Chrystusa godnie!Warto zwalczyć ten nałóg. Przez to jakie to pociągające, a jednocześnie wstydliwe, trochę to w swej głowie można wyolbrzymić... i nie widzieć całej innej swojej obrzydliwości.
- Ania -
2013-12-15 17:33:41
W sumie to Cię rozumiem. Czytałem, że jeśli walczysz z nałogiem to nie musisz tego wyznawać przy każdej spowiedzi, ale jeśli się to zdarza to mimo wszystko w pewnym momencie dajesz przyzwolenie i ja też bym raczej to wyznawał, chociaż oczywiście należy zapytać kapłana. Ja nie masturbuję się od dwóch miesięcy, najdłużej wytrwałem 3 miesiące ( jeśli grzeszę to jest to upadek raz albo dwa razy nie więcej ) i idę do spowiedzi. Czasami też mam poczucie winy - no skoro mi się to zdarza nawet raz na miesiąc to jednak, przegrywam .... ? Myślę jednak, że póki walczę to pomimo upadków jestem zwycięzcą.Właściwie martwi mnie tylko jedno: Zmazy. Raz przytrafiło mi się to w pracy, w nocy na dyżurze, hmm - kłopotliwe to było.
- [email protected] -
2013-12-15 19:27:58
B.zeby to byl wogole grzech musza zaistniec warunki.Sama masturbacja nie jest grzechem tak jak nie jest grzechem drapanie sie po swedzacym miejscu.Jesli uwazasz inaczej odszukaj mi w Biblii cos na temat masturbacji.
Ania
czy warto walczyc z wiatrakami?Czy nie prosciej je wykorzystac do wzrostu duchowego?
[email protected]
dlaczego ciagle przegrywasz?Uwazasz,ze jest ktos kto zwyciezyl ze swoim organizmem? Przypomnij sobie co to jest grzech.
- BJ -