uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Katolik
2013-11-18 07:50:49
Witam, czy Katolik może inwestować swoje pieniądze na giełdzie, lokacie w banku? Ostatnio naszły mnie takie wątpliwości .MG
Witam, nie widzę przeszkód, aby katolik mógł inwestować na giełdzie czy założyć lokatę w banku. A jakie byłyby argumenty przeciwko?
zobacz komentarze [6]
2013-11-18 07:53:10
masz prawo pomnażąć swoje "talenty", rozwijać się, gromadzić dobra - jeśli to słuzy dobru, Twojemu rozwojowi, rodzinie. Byle nie było to kosztem innych, niesprawiedliwie itd. Pieniądze w banku na lokacie czy gieldzie są zarabiane UCZCIWIE - nie słuchaj pseudo-ideologów, którzy w bankach wspołczesnych dopatrują się spisku masonskiego, wyzysku człowieka itd. Kazdy daje pieniądze do banku dobrowolnie, kredyty tez nie są udzielane pod przymusem. Możesz to robić, skąd w ogole to pytanie, tez jestem ciekaw.- józek -
2013-11-18 09:21:45
gielda to tez rynek pracy.Inwestujac na niej dajesz prace innym czyli ich karmisz.Oczywiscie mozesz tez sporo zarobic albo i wszystko stracic- BJ -
2013-11-20 00:19:12
Hmm, a czy można założyć, że korporacje postępują uczciwie? Czy w ogóle można prowadzić korporację i postępować uczciwie? Czy nie można założyć, że gdyby ktoś uczciwy wszedł do wielkiego biznesu, to by bardzo szybko został wygryziony przez swoich nieuczciwych konkurentów?Fakt faktem, że brudy takich przedsiębiorstw jak Microsoft czy Goldman Sachs czy inne wychodziły od czasu do czasu na jaw... Również reklama jest dźwignią handlu, a czy czasem reklama nie opiera się na próbie manipulacji potencjalnymi klientami?
Czy w takim razie inwestowanie na giełdzie nie jest popieraniem nieuczciwych praktyk rekinów biznesu?
Byłbym wdzięczny za zbicie powyższych argumentów.
- gaazkam -
2013-11-20 07:53:52
gaazkama mozesz mi wskazac jakakolwiek instytucje,w ktorej nikt przekretow nie robi?
- BJ -
2013-11-20 23:08:15
Gaazkam - to jest świat szatana - ale Pan Jezus przyjdzie go odebrać, ten dzien nadejdzie. Zyjemy w swiecie naznaczonym grzechem, pękniętym, gdzie zło pociąga wielu ludzi. Ale NIE mozna wszystkiego traktować w kategoriach czarno-białych - bo nigdy nie wiesz co stoi za daną firmą, produktem itd. Byc moze ten znienawidzony koncern, przedstawiany w mediach jako wcielenie zła, sponsoruje akurat badania nad lekiem na raka, i dzieki temu uratowane zostanie miliardy istnień? A moze niszczy wioskę w Nigrze i powoduje śmierc? Nie da sie wszystkiego wiedzieć. Jesli masz swiadomosc ze cos jest złe, mozesz nie uzywac tego, masz wybór. Ale czy zawsze wiesz jak jest? Proponuję skupic sie na szukaniu DOBRA, w ludziach, firmach - a jesli wiesz ze cos nie odpowiada Twoim poglądom - nie kupuj tego. ja osobiscie pracuję w miejscu, gdzie ze wzgledu na specfikę pracy, poznaję profile setek firm rocznie, mam kontakt z firmami o jakich ludziom sie nawet nie snilo - i co? I pewnie ze 2 % z nich ma za uszami bałagan, w tych "dobrych: tez jest czasem ktoś podły, zły, chciwy i oszust - ale wiekszosc z tych ludzi, firm, produktó jest dobra. Na tym polega rozwój, ze firmy dostarczają ludziom potrzebnych rzeczy - masz wybór. A pełnej prawdy nie pznasz nigdy, bo to jest 7 miliardów ludzi, a kazdy ma inne serce - nie wiesz jak jest. Ale wierze ze jest raczej dobrze, szukajmy dobra a nie zła. Pozdraiwam :)- józek -