uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
masturbacja
2013-11-06 07:56:19
Szczęść Boże. Jestem uwikłana od kilku miesięcy w masturbację.Ostatnio byłam do spowiedzi tydzień temu i już dwa razy upadłam i czuję się tragicznie,płaczę. Czytałam,że jeśli jest to nałóg,to można przystąpić do komunii, ale nadal mam opór., że to świętokradztwo. Bardzo bym chciała w tygodniu modlitw za zmarłych uzyskiwać odpusty zupełne. Czy mogę przystąpić do komunii? Bardzo proszę o odpowiedź
Witam, z tego co Pani pisze, z pewnością chodzi o "poważne nieuporządkowanie" (o czym pisze katechizm, pkt. 2352), a nie o grzech ciężki. W tym wypadku nie można uzależniać od tego spowiedzi, bo może to Panią doprowadzić do poważnych stanów lękowych. Dobrą zasadą jest regularna (pierwszy piątek?; święta?) spowiedź ze wszystkiego co się w minionym okresie dzieje (a nie tylko, ani przede wszystkim, z masturbacji) . Do Komunii św. proszę przystępować, jeśli nie ma innych przeszkód. Najbardziej kluczowe jest jednak wzięcie odpowiedzialności za siebie.
zobacz komentarze [29]
2013-11-06 12:04:59
Ja walczę z tym od roku, czyli od momentu nawracania się. Najdłużej wytrzymałem 3 miesiące, ale wciąż próbuję, póki co jestem czysty. Ciężka sprawa bo przecież niesamowicie przyjemna. Odwagi.- [email protected] -
2013-11-06 20:38:46
mysle,ze z ta masturbacja kosciol jednak powinien zrewidowac stanowisko.Sama masturbacja jako taka nie wyglada na grzech.Jest to raczej wymuszenie przez organizm pewnych czynnosci.Pewne napiecie,ktore tak czy owak zostanie rozladowane mniej lub bardziej swiadomie ale jednak i jest to tylko kwestia czasu.Oczywiscie jest to trudne ale kosciol powinien sprawe nieco lepiej wyjasnic.To przeciez umysl powoduje,ze dana czynnosc jest grzechem lub nim nie jest.Czystosc to raczej sprawa umyslu kierujacego cialem.
Oczywiscie latwo sie pisze gdy sie ma wiele lat i trzeba sie b.starac "aby sie chcialo"ale jak sie ma lat 20 to juz tak prosto nie jest.Wlasciwie to wcale nie jest.Jak sie tak przegladnie watki z "masturbacja" to wyglada na to,ze nikt od tego wolny nie jest a ci co tak twierdza to cygania i wpadaja w jeszcze wiekszy problem...zreszta widac to dokladnie w przystepowaniu do komunii w swieta i zaraz po nich.Cos zaczynam miec watpliwosci i wydaje mi sie,ze masturbacja jest tylko przeszkoda do tego aby czlowiek walczacy z nia oslepl na inne prawdziwe grzechy czyniace prawdziwe zlo w sercach ludzi...
- BJ -
2013-11-06 21:39:08
Ile razy upadniesz tyle razy idź do spowiedzi. Najważniejszy w walce z samogwałtem jest spokój. Pan Bóg na prawdę jest od tego większy i On zawsze patrzy na Ciebie z miłosierdziem.Przydałby Ci się stały spowiednik, który mógłby pomóc Ci odkryć jaka jest przyczyna tych samogwałtów i jak nad tym pracować. Módl się i szukaj takiej osoby.
No i jeszcze pamiętaj, że zniechęcenie to jedyna porażka! Walcz dzielnie! :-)
Obiecuje modlitwę w Twojej intencji!
- Jan -
2013-11-07 08:42:00
Źródło :http://www.wtl.us.edu.pl/e107_plugins/wtl_ssht/index.php?numer=30&str=221-231
Zbawca odrzekł: Ciało [każde, powstaje w ten sposób] jak zwierzęta je rodzą, to
jest, jako [pozbawione rozumu]28. W [skutek] tego ukazują [się] na sposób stworzenia,
które [wywodzi się z innego stworzenia]. [Dla] tego samego (powodu) ci, którzy są z
góry [nie istnieją na sposób] tych, którzy są jawni, lecz (139,1) żyją ze swoich korzeni, a
ich owoce są tym, co ich kanni29. Ciała te zaś jako jawne jedzą ze stworzeń, które są im
równe Dlatego też ciała się zmieniają, a to, co się zmienia, zginie (5) i pójdzie na zagładę.
Nie ma bowiem nadziei życia, odkąd ciało jest zwierzęce. A więc jak u zwierząt
ciała ich niszczeją, tak też i te (ciała) stworzenia zostaną zniszczone. Czyż nie pochodzą
ze współżycia na wzór tego (które jest) u zwierząt?30 Jeśli więc pochodzi z niego i (10)
ono, to w jaki sposób ma (w nich) powstać różnica większa od nich? Dlatego jesteście
(jeszcze) mały mi aż (do czasu gdy) staniecie się doskonałymi 1.
posiadłości. A jej posiadłość przyjmie ją, gdyż jest
dobrym sług . I wtedy w dalszym ciągu Zbawca powiedział „O niedościgła miłości
światła17, o gorzki ogniu18, który płoniesz w ciałach ludzi(35) i w ich kościach; który
płoniesz w nich nocą i dniem i rozpalasz członki ludzi i sprowadzasz na ich serca upojenie
9 a w ich duszach wzbudzasz zamęt i [panujesz w nich], w mężczyznach i kobietach
[wł dzień i w [nocy] i poruszasz w nich(40) podniecenie, które działa skrycie i jawnie .
Podnieconych mężczyzn pociąga do kobiet] a kobiety do [mężczyzn. Dlatego]
(140,1) powiada się: Każdy, kto szuka prawdy u prawdziwej Mądrości40, ten powinien
sobie przygotować skrzydła4 aby odlecieć, jeśli ma uciec przed pożądliwością, która
spala ducha ludzi i powinien sobie przygotować skrzydła, jeśli ma uciec (5) przed wszelkim
duchem widzialny 42
Ponownie więc odezwał się Zbawca i rzekł: Dlatego trzeba (10) nam mówić z wami ,
gdyż to jest nauka dla doskonałych. Jeśli więc chcecie być doskonałymi, musicie
przestrzegać (pouczeń). Jeśli zaś nie (będziecie się nimi kierować), waszym imieniem
jest niewiedza. Gdyż nie jest możliwe, aby rozumny przebywał razem z głupim. Rozumny
bowiem jest doskonały w każdej mądrości (15), dla głupiego zaś dobro czy zło
jest jednym i tym samym. Mądry bowiem będzie się karmił prawdą i stanie się jak
drzewo, które rośnie nad strumienie 44. Stąd są i tacy, którzy (jakby) mając skrzydła
jeśli biedną ku rzeczom widzialnym, oddaleni są (20) od prawdy. To, co ich prowadzi,
to ogień 5. On da im złudzenie prawdy i obdarzy blaskiem w piękności, która zniszczeje
i uwięzi ich w przyjemności mrocznej i obrabuje ich przez cuchnącą rozkosz (25) i
uczyni ich ślepymi przez nienasycone żądze i spali ich dusze i stanie się dla nich jak
ostry grot, który tkwi w ich sercu i niemożliwe (je s0, aby go mogli odsunąć i (jest) jak
wędzidło w ustach46, które ich ciągnie ku swojej (30) chęci. I faktycznie skrępował ich
swymi więzami, a wszystkie ich członki związał w gorzkich więzach pożądania rzeczy
widzialnych, które giną, zmienią się i przemienią. Według tego pożądania zostali ściągani
(35) cały czas z góry w dólv a uśmierceni przez to, że zostali sprowadzeni do
wszystkich zwierząt nieczystości"4 .
Biada wam, którzy pokładacie nadzieję w ciele,
w (tym) więzieniu, które będzie zniszczone - jak długo chcecie spać? - w tym
„niezniszczalnym(ciele), o którym sądzicie, że nie będzie zniszczone. Jeśli wasza nadzieja
osadzona jest w tym świecie, a bogiem waszym jest to życie (25) to przyczyniacie
się do zniszczenia waszych dusz. Biada wam, przez ogień, który w was płonie69, bo jest
nienasycony! Biada wam z powodu koła70, które kręci się waszych myślach! Biada
wam z powodu płomienia który jest w was, gdyż pożre wasze ciała w sposób widoczny
(20) a rozedrze wasze dusze w sposób ukryty, a was przygotowuje do tego przez jedno i
drugie. Biada wam, o niewolnicy, bo uwięzieni jesteście w jaskiniach71. Śmiejecie się i
cieszycie się z rzeczy śmiechem głupich. Nie pojmujecie waszej zagłady ani (25) nie
pojmujecie, w czym tkwicie, a nie wiecie, że jesteście w ciemności i śmierci. przeciwnie,
upojeni jesteście ogniem i napełnieni goryczą. Wasz umysł jest w was obłąkany z
powodu płomienia, który jest w was. A słodka to jest trucizna i (30) cios waszych wrogów.
I ciemność wzeszła dla was jak światłość, gdyż waszą wolność oddaliście za niewolę,
czynicie wasz umysł umysłem ciemności i wasze myśli wydaliście głupocie i wypełniliście
wasze (35) myśli dymem z ognia, który jest w was, a światło wasze ukryło się
w chmurze [ciemnej], a odzienie72, które nosicie [polubiliście] [je, chociaż] jest splugawione,
ogarnęła was [nadzieja], która nie istnieje73. A kim jest ten, w którego (40)
uwierzyliście [nie] wiecie. Jesteście , wy wszyscy w [więzach a chlubicie] się sami, jak byście
[trwali w wolności, a] (144,1) zatopiliście wasze dusze w wodzie ciemnośc4
Wówczas Jezus dodał jeszcze i rzekł im: Biada wam gdyż nie przyjęliście nauki, a
ci którzy [ją chcieli] [przyjąć) będą się męczyć, gdy j ą (im będą) głosić [ponieważ to wy
będziecie] (40) [ich ścigać] i pobiegniecie ku [waszym] sieciom [własnym i wy] będziecie
ich zrzucać w dół [przed... i] będziecie ich zabijać codziennie (145.1) aby mogli
powstać z martwych80.
Błogosławieni, wy , którzy wpierw rozpoznaliście przeszkody i
uniknęliście tego, co jest (wam) obce! Błogosławienie wy, z których się szydzi i z którymi
się nie liczy, z powodu miłości (5) którą wobec was ma pan wasz! Błogosławieni
wy, którzy płaczecie i zasmuceni jesteście przez tych, którzy nie mają nadziei, gdyż
będziecie uwolnieni ze wszystkich więzów.
Czuwajcie i módlcie się81, abyście nie pozostali w ciele, lecz żebyście wyszli z gorzkich
więzów (10) życia, a gdy modlicie się, znajdziecie odpocznienie, gdyż pozostawiliście
(już) za sobą cierpienie szyderstwa. Gdy zaś wyszliście z cierpień doznań ciała,
znajdziecie odpoczynek ze strony Dobra i będziecie królowali razem z królem (15)
zjednoczeni z nim, gdyż i on jest zjednoczony z wami teraz i na wieki wieków . Amen
Księga Tomasz . Atleta pisze do doskonałych (20).
Pamiętajcie o mnie moi bracia w waszych modlitwach. Pokój świętym i duchowym8
Króluj nam Panie Jezu Chryste
- jan -
2013-11-07 08:55:28
Pamiętaj, że ten grzech nie jest jedyny na świecie! Ani najważniejszy. On chyba nas tak porusza, bo nie możemy znieść kontroli nad własnymi popędami i dlatego łatwo się na nim koncentrujemy. Wiem, że to niełatwe, ale spróbuj wyluzować. To dotyczy naprawdę wielu ludzi, masturbacja nie jest niczym dobrym i trzeba z nią walczyć, ale od kilku upadków świat się nie wali. Pamiętaj, że Jezus patrzy na Ciebie z miłością i tylko z miłością. W Jego wzroku nie ma obrzydzenia ani zawodu. On chce, żebyś była radosna w relacji z Nim. Wyznawaj grzech na spowiedzi, ale zamiast za wszelką cenę walczyć z nim, zawalcz o jak najwięcej dobra w Twoim życiu: módl się, spełniaj uczynki miłosierdzia - zobaczysz, że po jakimś czasie problem sam minie, łatwiej Ci będzie nad sobą zapanować. I badaj swoje sumienie pod kątem innych grzechów, nawet powszednich. Częstą pułapką grzechów dotyczących seksualności jest ignorowanie innych, czasem nawet poważniejszych, dotyczących miłości bliźniego. Pozdrawiam!- Katarzyna -