uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
2014-07-25 13:11:21
Autorzeporadzisz sobie bardzo prosto.Tzn. przede wszystkim musisz zrozumiec sam akt masturbacji.Czego wynikiem ona jest.
Jesli jest to napiecie wywolane stanem emocjonalnym czyli pobudzeniem na wskutek emocji i staje sie czyms podobnym(porownujac oczywiscie) np.do swedzenia bo ugryzl cie komar lub nagle wyrosla krosta pod lopatka i swedzi to niczym sie nie przejmuj bo i tak sie bedziesz musial podrapac.Jest to tylko kwestia czasu i jak nikt nie widzi podrapiesz sie o pierwszego lepszego gwozdzia wbitego w sciane albo i o sciane.
Natomiast jesli masturbacja nastepuje bo zaraz po modlitwie nachodza cie mysli erotyczne i napiecie wzrasta to jest juz problem grzechu.Musisz nad tym zastanowic i poradzic najlepiej spowiednika.A jeszcze lepiej poprostu poradzic sobie z tymi myslami czyms sie zajmujac...
- BJ -
2014-07-25 14:36:41
Odczuwasz zadowolenie z masturbacji ? Nic dziwnego, przecież to jedno z najwspanialszych doznań. Odkąd się nawracam to szczerze mówiąc brakuje mi tego bo oczywiście staram się tego nie robić, czasami jednak upadam i nie pisze tego osoba, która miała obsesje na punkcie masturbacji, ale masturbacja raz na kilka dni .... Przyjemne.- pg -
2014-07-25 14:42:45
Masturbacji jest się BARDZO łatwo pozbyć, tak jak wszystkich innych nałogów. To wszystko, absolutnie WSZYSTKO jest w twojej głowie - skupiasz się na tym, myslisz, nieswiadomie do tego dazysz. I nie ma co mowic o winie, braku winy, to jest nałóg taki sam jak każdy inny - wytwarza poczucie "spełnienia", mowi Ci ze bez tego życie będzie nudne, nieciekawe, ze zasługujesz na to. NIE jest tak - życie bez masturbacji czy nałogowego palenia papierosów może być piękne (mowie jako palacz, którzy rzucił palenie 1 dnia, po 19 latach palenia). Któregoś dnia wstajesz, mowisz, ze "nie bede niewolnikiem marnych przyzwyczajeń, jestem wolny, wolny, wolny - nie muszę tego robić i zycie bedzie tak samo piękne". I przestajesz to robić, koniec:) I powiem Ci, zycie bez tego nie tylko jest piekne - ono jest piekniejsze. Ale ja Ciebie rozumiem, nie narzucaj sobie rzeczy bardzo trudnych, powoli, przemyśl to, nie skupiaj się na tym za bardzo - to jest ludzka rzecz, ale zapewniam, zycie bez tego tez jest bardzo fajne (czasem będzie kusić, ale nikt nie obiecał że życie ma być bez pokus, hehe, dzięki temu lepiej smakuje). Trzymaj się, powodzenia.- pasikonik -
2014-07-26 14:30:09
Przyszło mi ostatnio zrozumienie dlaczego to jest grzechem. Jest to nienaturalne. Pan Bóg stworzył płciowość dla relacji małżonków i powołania nowego życia. Takie działania są wbrew temu zamysłowi Stwórcy.- H -
2014-07-27 11:53:55
Masturbacja jest oszustwem i sprawia, że sam siebie okłamujesz, bo jesteś okradany z przyjemności, a nie ją uzyskujesz.Akt seksualny - bo to w nim powinno się szukać spełnienia! - jest wyrazem Miłości, którą obdarowują siebie nawzajem kochający się ludzie. Kocham cię, więc oddaję ci siebie i jestem tylko dla ciebie!
W masturbacji NIE MA tej osobowej RELACJI, bo Twoim partnerem NIE JEST kochająca Cię osoba, lecz COŚ, co staje się źródłem podniet... Równie dobrze możesz sobie kupić manekina, spać z nim, uprawiać z nim seks i twierdzić, że to Twój partner i małżonek.
Jeśli aż TAK BARDZO pragniesz tego rodzaju bliskości i przyjemności, którą ona daje, to MÓDL się żarliwie o życiowego partnera (dobrego małżonka!) a do czasu, gdy go nie ma u Twojego boku pielęgnuj cnotę czystości. Bycie czystym to przygotowywanie swojego ciała na spotkanie z ukochanym/ukochaną!
- Joanna -
2014-08-01 22:35:53
Zgadam się z tym, co piszą Poprzednicy, jednak ie rozumiem jednego - jak masturbacja może nie mieć nic wspólnego z naturą człowieka, skoro robi on to podświadomie, nie wiedząc że to grzech, nawet będąc małym dzieckiem?- Korab -
2014-09-03 19:53:31
Ale nikt nie twierdzi, że ręka to partner :)- [email protected] -
2014-09-04 19:18:11
zamiast zawracac sobie glowe masturbacja wzielibyscie sie za prawdziwa grzesznosc.Czyli kradziez,obmowa,zdrada,klamstwo oszustwo,nieczulosc wobec krzywdy innych,niezyczliwosc,zlosliwosc itp itp...bo przez ta walke z masturbacja cala reszta prawdziwych grzechow umyka.- BJ -
2014-09-08 00:09:58
Wszystkie grzechy przeciw Prawu są złe, ale jest jeden, który bezpośrednio godzi w Twoje ciało, a Twoje ciało to świątynia Ducha Świętego (1Kor 3:16).Również mam podobny problem. Co prawda nie spowodowany modlitwą, ale np. stresem. Narasta wówczas takie dziwne napięcie, które odczuwam w kroczu. Bez jakiegokolwiek podniecenia seksualnego odczuwam potrzebę dotyku. W moim przypadku pomaga mi myśl, że Bóg jest przy mnie i czynem tak haniebnym obrażam Go i odrzucam łaskę, która mnie uświęca. W najgorszych momentach modlę się do Jezusa o pomoc, bo sam jestem za słaby, by sobie z tym poradzić. U Ciebie może to być problematyczne więc może za każdym razem modlitwę kończ uniżeniem się (Mt 5:3). Nie możesz Bogu nic dać. Wszystko co możesz to przyjąć Jego łaskę i nie niszczyć tej Jego miłości w sobie. Pokora i smutek zamiast radości i zadowolenia.
Zapewniam się, że tak do tego podchodząc, gdy znów pękniesz, będziesz się potem czuł strasznie źle. Tak źle, że za każdym następnym razem gdy będziesz kuszony, znajdziesz sposób na odrzucenie i myśli i czynu. Módl się właściwie!
- Bs -
2014-09-08 10:05:18
Bsciekawe,ze takich problemow nie mial nikt w ST ani w NT a nagle pojawily sie one w chrzescjanstwie i to nie tak dawno.Dawniej nie bylo "bab i chlopow" czyli popedu seksualnego?
- BJ -
2014-09-08 14:59:57
Do Koraba: ja to zaczęłam robić będąc dzieckiem i nawet nie mając wiedzy, co to jest, czułam wyraźne wyrzuty sumienia, że robię coś złego. Więc to jest dowód na to, że prawo Boże jest wpisane w serce człowieka.- marta -
2014-09-09 09:40:09
martonie mieszaj ludziom w glowach.Dziecko nie ma zadnego pojecia o tym,ze pobudzanie narzadow plciowych to grzech.Masturbacja staje sie dopiero wtedy grzechem gdy jest wynikiem pozadliwych mysli a nie uspokojeniem organizmu.Jesli ktos poradzi sobie z pozadliwoscia mysli z latwoscia da sobie rade z masturbacja.Inaczej nigdy nie da sobie z tym rady.
- BJ -
2014-09-09 17:17:14
Do BJ: bzdury opowiadasz - dziecko np. komunijne jest w stanie już zrozumieć, co to jest grzech i jeśli jego sumienie jest rozwijane prawidłowo, może odczuwać wyrzuty sumienia. A masturbacja nie tylko jest grzechem, jeśli jest wynikiem pożądliwości, to w ogóle jest grzechem, bez względu na intencje.- Marta -
2014-09-09 19:22:02
Martawez moze Biblie do reki i raz porzadnie ja przeczytaj bo widac,ze nigdy tego nie zrobilas.
I nie rob z siebie bardzo slynnego abp...on juz wystarczajaco siebie i kosciol osmieszyl!Bo idac waszym torem myslenia mycie miejsc intymnych "to w ogole" wielki grzech.
- BJ -