uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
ślub w kościele z rozwodnikiem
2014-07-30 07:40:25
Czy jest możliwość abyśmy wzięli z narzeczonym ślub cywilny (narzeczony jest po rozwodzie, miał ślub kościelny) w kościele z ceremonią mszy świętej ale ślub cywilny np. przysięgę wypowiadałby urzędnik stanu cywilnego w kościele
Witam, nie ma takiej możliwości i nie chodzi tu tylko o stronę kościelną, bo ślub cywilny odbywa się w Urzędzie Stanu Cywilnego. Akt małżeństwa musi być zawarty w jasnych i klarownych okolicznościach, ze względu na wagę jego skutków prawnych i życiowych. Pozdrawiam,
zobacz komentarze [6]
2014-07-30 10:39:05
a ten artykuł pokazuje, że jednak możnahttp://swidnica24.pl/slub-cywilny-w-kosciele/
- kasia -
2014-07-30 10:54:25
Podziwiam cierpliwość i łagodny ton ojców :) Kiedyś byłaby jatka i "zmasakrowanie" cudzołóstwa, dziś - jak do dzieci, ton jak do dziecka. Podziwiam i pozdrawiam. Ojcze Michale - czy tylko już ojciec sam odpowiada, co się stało z innymi jezuitami na tym portalu? Duzo zajęć? Szkoda, zaczytywałem się w odpowiedziach i dobrych przemysleniach np. o. Żmudzińskiego, bardzo wiele mi dały (za co zresztą jestem Bogu wdzięczny). pozdr raz jeszcze.- pasikonik -
2014-07-30 20:27:46
Do Autorki: chcesz brać ślub z mężem innej kobiety?Jeśli jesteś katoliczką, to chyba wiesz, że wiążąc się z żonatym mężczyzną będziesz stale żyć w grzechu ciężkim i bez prawa do spowiedzi i Komunii świętej.
- ana -
2014-07-31 03:38:42
@kasia Ten ślub w Świdnicy odbył się w Kościele Pokoju, który to jest świątynią wyznania ewangelicko-augsburskiego, czyli luterańskiego. Ks. Waldemar Pytel, o którym mowa w linkowanym przez ciebie artykule to duchowny luterański. Mam wrażenie, że pytanie dotyczyło wyznania katolickiego, a tu obowiązują konkretne przepisy odnośnie do zawarcia małżeństwa, nie przewidujące takiej sytuacji.- Bazyl -
2014-07-31 10:13:31
do pasikonika;a ja wcale nie podziwiam odpowiedzi ojcieca Karnawalskiego. Jestem wręcz zaskoczona tym, że nie zwrócił uwagi pytającej na to, że wiążąc się z rozwodnikiem wpada w śmiertelny grzech, zamykający jej drogę do zbawienia. A ojciec pisze tak, jakby zapomniał, że jest także duszPASTERZEM, a nie tylko formalnym odpowiadaczem na pytania.
Cudzołóstwo nadal jest takim samym ciężkim grzechem, jak było dawniej, tylko teraz o tym niektórzy księża zapominają. Ze szkodą dla wiernych.
- ana -