Anthony de Mello: zagrożenie duchowe?

2014-06-18 08:10:08

Jaki jest stosunek Kościoła na temat twórczości Anthonego de Mello? Czy istnieje jakieś zagrożenie duchowe w związku z czytaniem książek jego autorstwa?
Witam, w 1998 roku Kongregacja Nauki Wiary wypowiedziała się na temat elementów tekstów de Mello nie odnosząc się explicite do żadnych konkretnych publikacji. Ostateczny wniosek kongregacji był następujący: "W trosce o dobro wiernych Kongregacja Nauki Wiary uznała za konieczne orzec, że przedstawione wyżej poglądy są niezgodne z wiarą katolicką i mogą wyrządzić poważne szkody." Pytanie natomiast brzmi, czy kongregacja dokonała dobrego streszczenia jego nauczania. Według osób, z którymi rozmawiałem o de Mello, nie, bo faktycznie Kongregacja odnosiła się do tekstów opublikowanych po jego śmierci, na podstawie wyrywkowych i prywatnych notatek, natomiast nie do tego, co publikował on sam, jako kapłan kościoła katolickiego i zakonnik. Kongregacja nie pisze bezpośrednio o zagrożeniu duchowym, bo wg mnie, nie jest ono większe niż przy czytaniu Mickiewicza czy Norwida. Ale cóż, stało się. Zatem tak jak też i w innych przypadkach, trzeba pytać się, czy konkretny tekst, opowiadanie, które czytam, rzeczywiście buduje moją wiarę. 

Michał Karnawalski SJ, webmaster

zobacz komentarze [4]