uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Anthony de Mello: zagrożenie duchowe?
2014-06-18 08:10:08
Jaki jest stosunek Kościoła na temat twórczości Anthonego de Mello? Czy istnieje jakieś zagrożenie duchowe w związku z czytaniem książek jego autorstwa?
Witam, w 1998 roku Kongregacja Nauki Wiary wypowiedziała się na temat elementów tekstów de Mello nie odnosząc się explicite do żadnych konkretnych publikacji. Ostateczny wniosek kongregacji był następujący: "W trosce o dobro wiernych Kongregacja Nauki Wiary uznała za konieczne orzec, że przedstawione wyżej poglądy są niezgodne z wiarą katolicką i mogą wyrządzić poważne szkody." Pytanie natomiast brzmi, czy kongregacja dokonała dobrego streszczenia jego nauczania. Według osób, z którymi rozmawiałem o de Mello, nie, bo faktycznie Kongregacja odnosiła się do tekstów opublikowanych po jego śmierci, na podstawie wyrywkowych i prywatnych notatek, natomiast nie do tego, co publikował on sam, jako kapłan kościoła katolickiego i zakonnik. Kongregacja nie pisze bezpośrednio o zagrożeniu duchowym, bo wg mnie, nie jest ono większe niż przy czytaniu Mickiewicza czy Norwida. Ale cóż, stało się. Zatem tak jak też i w innych przypadkach, trzeba pytać się, czy konkretny tekst, opowiadanie, które czytam, rzeczywiście buduje moją wiarę.
zobacz komentarze [4]
2014-06-18 21:39:12
Przed laty dostałam w prezencie niedużą książeczkę z czymś w rodzaju złotych myśli Ojca de Mello. W trakcie lektury byłam bardzo zdziwiona, że to jest duchowny katolicki. Odpychało mnie od tego. Rzadko tak silnie reaguję, zwłaszcza tak silnie negatywnie. W tej chwili myślę, że to mógł być zbiór nieautoryzowany.Zrobiłam nawet wymówki osobie, która mi to dała (a to jest światła i praktykująca katoliczka). Okazało się, że ona tego sama nie czytała, tylko słyszała o Ojcu de Mello dużo dobrego.
Ojcze Michale, wydaje mi się, że Mickiewicz nie ma takiego z góry kredytu zaufania i dlatego nie mógłby wprowadzić tyle zamętu, co przedstawiciel KK.
- Zofia -
2014-06-20 13:38:54
Po przeczytaniu książki de Mello "Wezwanie do miłości", wróciłem do Wiary. Już samo to, że "przebudził" przynajmniej jedną duszę grzeszna (czyli mnie) wystarczy żeby przed jego nauczaniem schylić głowę.. Polecam każdemu.http://www.sm.fki.pl/demello.php?nr=Wezwanie_do_Milosci
- McKorda -
2014-06-20 23:07:05
śp. prof. o. Jacek Bolewski SJ - krok po kroku, zdanie po zdaniu obalił w książce pt. "Daleki Wschód na Zachodzie. Od reinkarnacji do regeneracji" wszelkie wątpliwości dotyczące o. de Mello SJ, niestety Joseph Ratzinger bardzo nierzetelne potraktował dzieło życia cenionego jezuity. Polecam wszystkim zainteresowanym.- Sosna_wiosna -
2014-06-21 23:27:22
A dla mnie książeczki A, de Mello były wspaniałą okazją by znaleźć swoją drogę do Pana. Był pierwszym jezuitą, którego "poznałam" i to właśnie dzięki niemu odważyłam się skorzystać z rekolekcji ignacjańskich. A to była najlepsza" inwestycja " w moim życiu :)Dziękuję!
- Beata -