uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
msza sw brak ksiedza
2014-05-25 07:50:11
jak to moze byc? Jestem teraz w Holandii trzy razy w kosciele katolickim, raz wraz z kaplanem pani rozdawala komunie .wszyscy w kosciele poszli ,odebrali na reke nie jak cialo boze ale jak chleb dzisiaj bylo jeszcze gorzej zwykla kobieta czytala ewangelie wglosila homilie i potem z pomocnikiem rozdali komunie wszystkim... i tak to jes jak nie ma kaplana ja nie poszlam do komuni...
szczesc boze
szczesc boze
Witam, każdy wierny może rozdawać komunię, gdy jest taka potrzeba (kan. 910), podobnie nie ma problemu z przyjmowaniem komunii na rękę.
zobacz komentarze [7]
Co do czytania ewangelii i homilii, to rozumiem, że pisze Pani o liturgii, która mszą św. nie jest. Jest ona praktykowana w wielu krajach-parafiach, gdzie nie ma wystarczającej liczby kapłanów. Normalnie jest to regulowane na poziomie biskupa danej diecezji.
2014-05-25 19:53:35
Ja polecam parafię w eindhoven, jeżeli to nie za daleko dla Ciebie. Sint Jorislaan 51, każda niedziela o 14. Pozdrawiam- seba -
2014-05-27 13:16:41
Seba--- ja mieszkam w Emmen teraz ok 4 tyg sa 4 koscioly katolickie co tydzien w innym kosciele jest jeden kaplan i diakon i wlasnie ostatnio bylam zaskoczona ze nie bylo nikogo tylko wierni urzedowali przy oltarzu. Bylam zaszokowana i mecze sie ze tu jest inacze ..z jezykiem nie mam problemu.Dzieki i pozdrawiam ella- ella -
2014-05-27 21:32:10
Drogi Ojcze Michale!Źle Ojciec zapamiętał przepis prawa kanonicznego - kan 910 odwołuje się do przypadku KONIECZNOŚCI (nie potrzeby) i jednocześnie BRAKU szafarzy (zwyczajnych). Więc MOŻE ale W OKREŚLONYCH SYTUACJACH. Opis jednak sugeruje, że jest to "zwykłe" nadużycie
- vanitas -
2014-05-27 23:04:30
Polecam jeśli nie za daleko księży z Bractwa Świętego Piotra.http://www.agneskerk.org/
- Michał Tarczoń -
2014-06-03 22:15:34
"Nie ma problemu z przyjmowaniem komunii na rękę" "Każdy może rozdawać komunię św" -oto stan umysłu dzisiejszych Jezuitów. W krajach zachodnich często dochodzi do nadużyć i naciągania przepisów prawa kanonicznego. Niestety:/ Mamy wiosnę Kościoła po cudownym soborze i posoborowej deformie.- Andrzej -