uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Sprzeciw wobec homoseksualizmu
2014-05-24 08:00:11
Szczęść Bożę, wiem, że Kościół sprzeciwia się małżeństwom homoseksualnym, aktom seksualnym homoseksualistów i adoptowaniu przez nich dzieci, ale czy sprzeciwia się także temu, że homoseksualiści chcą sobie publicznie okazywać czułość, tzn. czy Kościół, uważa, że jeśli homoseksualna para przytula się, całuje, itp. ale w taki sposób jak typowa para złożona z kobiety i mężczyzny to jest to czymś złym i trzeba tego zakazać prawnie i nie tolerować tego nawet jeśli nie jest to seks w miejscu publicznym tylko czułość?
Witam, wg mnie, Magisterium Kościoła nigdy się nie wypowiadało na temat okazywania sobie uczuć w miejscach publicznych przez osoby homoseksualne. Natomiast, to jak odbierają to ludzie (w tym chrześcijanie) żyjący w danym miejscu, to co innego. Bez wątpienia społeczeństwo lokalne na ten temat się wypowiadada (w tym członkowie Kościoła) bądź negatywnie, bądź pozytywnie.
zobacz komentarze [9]
2014-05-24 11:49:12
Pewnie ma ksiądz rację, trudno dać tu jednoznaczną odpowiedź. Jest jeszcze pytanie czy takie osoby zwyczajnie okazują sobie uczucia, czy prowokują ludzi z zewnątrz.A druga sprawa jest jeszcze coś takiego jak zgorszenie - załóżmy patrzą na to dzieci, które później mają mętlik w głowie i po swojemu pewne rzeczy interpretują i padają hasła, których my nie znaliśmy będąc w ich wieku (a mam na myśli dzieci przed I Komunią św.).
- basia -
2014-05-24 14:56:40
Kościół sprzeciwia się małżeństwom homo - głownie dlatego iz wg Biblii oraz tradycji małżeństwo jest sakramentem zarezerwowanym wyłącznie dla kobiety i mężczyzny.Kościół sprzeciwia się adopcjom przez pary homo - głownie przez tradycje jak wyżej - katolicki wzorcowy model rodziny to matka plus ojciec
Kościół nie popiera aktów homoseksualnych - podobnie jak aktów heteroseksualnych nie prowadzonych do prokreacji gdyż stoi na stanowisku świętości płodności i uważa iz akt seksualny ma być otwarty na potomstwo.
- to tak w nauczaniu Kościoła w którym nomen - omen osób homoseksualnych jest dosyć sporo - to tak żeby było śmieszniej i ciekawiej.
Co bardziej szurnięci i nawiedzeni - stwierdza ze geje to jakaś tam zaraza , choroba, działanie diabła, homo prawica , ble ble ble, słyszałem już mnóstwo idiotycznych tłumaczeń - ale cóż każdy ma do nich prawo.
Co do okazywania sobie uczuć - miłości - masz do tego pełne prawo czy innym się to podoba czy nie - nie chce mi sie o tym po raz setny rozpisywać ale nikt powtarzam nikt nie ma żadnego prawa grzebać w uczuciach innych , oceniać ich a co najgorsze dyktować innym jak i kogo maja kochać żeby ci sami mieli spokój własnego ego
- Arek -
2014-05-24 18:56:22
pomimo mojej WIELKIEJ TOLERANCJI widok dwóch facetów całujących się i obłapiających w miejscu publicznym, powoduje u mnie odruch wymiotny (to tak ładnie określam, żeby nie napisać bardziej dosadnie). Możecie mnie teraz krytykować, ale zdania nie zmienię. Nie interesuje mnie opinia kościoła na ten temat.- anty -
2014-05-24 23:38:59
a propos, do SJ Michała Karnawalskiego, czy w takim razie stanowienie pary, takiej, jak chłopak i dziewczyna, którzy ze sobą chodzą, ale przez osoby tej samej płci i odczuwanie do siebie przez te osoby miłości oraz okazywanie jej sobie, ale nie mówię o seksie jest grzechem?- Gosia -
2014-05-25 14:15:09
- anty -ale oczywiscie ze masz pelne prawo
podobnie mnie obzydza calujaca sie oblesnie i oblapiajaca na ulicy para hetero
- Arek -