uwagi : pytania / uwagi : komentarze
Na naszym forum mamy
4966 pytania
z udzielonymi odpowiedziami.
Ostatnio komentowane pytania
- Mam dziwne i dręczące głosy, co robić?
- Czy odmawianie nowenny pompejańskiej ma sens?
- Obce cywilizacje w biblii
- List o.Wiśniewskiego ws Kościoła
- wstrzemięźliwość poza granicą kraju i ...
- Wróżby andrzejkowe
- Czy składać przysięgę?
Najczęściej komentowane pytania
- Dlaczego niektórzy księża podczas posługi w Kościele są nieprzyjemni, a czasem wręcz obcesowi?
- Nierozerwalność małżeństwa?
- Masturbacja
Najdłuższe wątki
Autorzy
Francja a Spowiedź i Eucharystia
2014-03-07 07:59:23
Przed chwilą wysłałem zapytanie dotyczące różnic w przebiegu Mszy Świętej we Francji. Inna sprawa, która mnie intryguje to powszechność przyjmowania Komunii mimo bardzo ograniczonej możliwości spowiedzi.
Od samego początku mojego pobytu we Francji zauważam, że cały kościół przystępuje co niedzielę do Komunii Świętej. Ja osobiście najpóźniej miesiąc od ostatniej spowiedzi, odczuwam już wg sumienia uformowanego w polskich realiach, że „nazbierałem” wystarczająco dużo lekkich grzechów bądź zdążyłem popełnić jakiś grzech ciężki, tak że nie powinienem przystępować do Komunii bez uprzedniego wyspowiadania się.
Szukając spowiednika, bardzo szybko można zorientować się, że możliwości spowiedzi we Francji są bardzo ograniczone. W większości kościołów, a w szczególności w małych miastach, nie ma w ogóle konfesjonałów, nie ma spowiedzi przed lub w czasie mszy, albo w ogóle nie są przewidziane żadne godziny na spowiedź, bądź odbywa się to raz w tygodniu przez godzinę lub dwie, gdy ja akurat nie mogę się pojawić. Z tego powodu zawsze zmuszony jestem spowiadać się w większych paryskich kościołach (najczęściej Notre Dame de Paris), gdzie jest to stosunkowo osiągalne. Nie wygląda to też podobnie jak w Polsce, lecz jest rozmową twarzą w twarz przy stoliku, w części kościoła wygospodarowanej w tym celu. Raczej zrozumiałe jest to, że spowiadać udaje mi się w takich warunkach rzadziej niż wcześniej w Polsce.
Osobiście szczerze wątpię, że całe społeczności wiernych przyjmujących coniedzielną Komunię spowiadają się co miesiąc w dużych paryskich kościołach. Trochę niezręcznie jest pytać o to obcych ludzi w kościele, ale obiło mi się o uszy, że we Francji dopuszczona jest spowiedź powszechna.
Nie ukrywam, że dziwnie się czuję, gdy za każdym razem wszyscy idą do Komunii, a ja niejednokrotnie jako jedyny zostaję w ławce.
W jaki sposób Polak powinien się odnaleźć we francuskim Kościele odnośnie sakramentów Pokuty oraz Eucharystii?
Od samego początku mojego pobytu we Francji zauważam, że cały kościół przystępuje co niedzielę do Komunii Świętej. Ja osobiście najpóźniej miesiąc od ostatniej spowiedzi, odczuwam już wg sumienia uformowanego w polskich realiach, że „nazbierałem” wystarczająco dużo lekkich grzechów bądź zdążyłem popełnić jakiś grzech ciężki, tak że nie powinienem przystępować do Komunii bez uprzedniego wyspowiadania się.
Szukając spowiednika, bardzo szybko można zorientować się, że możliwości spowiedzi we Francji są bardzo ograniczone. W większości kościołów, a w szczególności w małych miastach, nie ma w ogóle konfesjonałów, nie ma spowiedzi przed lub w czasie mszy, albo w ogóle nie są przewidziane żadne godziny na spowiedź, bądź odbywa się to raz w tygodniu przez godzinę lub dwie, gdy ja akurat nie mogę się pojawić. Z tego powodu zawsze zmuszony jestem spowiadać się w większych paryskich kościołach (najczęściej Notre Dame de Paris), gdzie jest to stosunkowo osiągalne. Nie wygląda to też podobnie jak w Polsce, lecz jest rozmową twarzą w twarz przy stoliku, w części kościoła wygospodarowanej w tym celu. Raczej zrozumiałe jest to, że spowiadać udaje mi się w takich warunkach rzadziej niż wcześniej w Polsce.
Osobiście szczerze wątpię, że całe społeczności wiernych przyjmujących coniedzielną Komunię spowiadają się co miesiąc w dużych paryskich kościołach. Trochę niezręcznie jest pytać o to obcych ludzi w kościele, ale obiło mi się o uszy, że we Francji dopuszczona jest spowiedź powszechna.
Nie ukrywam, że dziwnie się czuję, gdy za każdym razem wszyscy idą do Komunii, a ja niejednokrotnie jako jedyny zostaję w ławce.
W jaki sposób Polak powinien się odnaleźć we francuskim Kościele odnośnie sakramentów Pokuty oraz Eucharystii?
Witam, praktyka spowiedzi jest związana z nauką, którą otrzymujemy w konfesjonałach. Wielu naszych księży sugeruje niechodzenie do komunii np. w wypadku nałogu masturbacji, która jest często wyznawana na spowiedzi. Natomiast, we Francji jasnym kryterium nieprzystępowania do komunii jest rozwód. Kryteria są tu i tu, ale zależnie od ich określenia, ilość wiernych przystępujących do komunii zmienia się radykalnie. Polecałbym porozmawianie o tym w paryskim konfesjonale, np. w jezuickim kościele Saint Ignace przy Rue de Sèvres.
zobacz komentarze [36]
2014-03-07 09:30:29
We Włoszech jest TO SAMO co we Francji - wszyscy idą do komunii, a do spowiedzi chodza raz na rok. To chyba specyfika danego kraju, to są stulecia religijnej wrazliwosci kształtowanej w inny sposób. Ani gorszej ani lepszej, moze po prostu oni mniej przejmują się rozróznianiem grzechów na ciezkie i lekkie, i nie sadze by było to zawinione, po prostu tak są wychowani.- pasikonik -
2014-03-07 10:07:34
Masakra. Z tego, co ta osoba pisze, to na zachodzie nastąpił już całkowity zanik poczucia grzechu, zła. Nie należy się zatem dziwić, że wiara na zachodzie zanika, szerzy się sekularyzm, ateizm, kompletna obojętność na sprawy Boże. Robi się z tego teren misyjny - do ponownej chrystianizacji. Bogu dzięki, że w Polsce konfesjonał jest nadal często używanym meblem w kościele.- Wiga -
2014-03-07 11:10:57
Wiga, misje mozna realizowac w lacznosci z kosciolem, tylko i wylacznie. Inaczej robi sie z tego kolejna sekta. Niestety doswiadczenie pokazuje ze Polacy i nie tylko wyjezdzajac ze swojego kraju do zsekularyzowanych krajow przejmuja tamtejsze zachowania. Staja sie podobni do tubylcow a nie odrozniaja sie od nich w sposob dajacy swiadectwo wierze. Tak sie zawsze konczy nawracanie lub proba ewangelizacji innych bez lacznosci z kosciolem.- Gierlak -
2014-03-07 12:52:00
Dla mnie takie coniedzielne przystąpienie do komunii jest również niezrozumiale, ale w mojej parafii tylko co niektórzy zostają w ławkach (łącznie ze mną). Większość uważa, że jak po spowiedzi nie opuści żadnej niedzielnej Mszy, to MOŻE przyjmować komunię po powszechnym Wyznaniu grzechów. Mąż czas od czasu pyta czy nie chcę...jak wszyscy. Syn też sie dziwi...Cóż, rozumiem nowoczesne tendencję w kierunku jak największej "Ewangelizacji"... Ale jak dla mnie, i chyba jest to jednak kwestia wychowania, Komunia ma byc czymś wyjątkowym, świątecznym, a nie kwestią dostępności..
Już kiedyś przyjęłam Ciało Pana Jezusa do swojego serca i niech Ono tam sobie mieszka
- o-na -
2014-03-07 18:46:48
A mówi się, że Francja jest krajem laickim ...Niedługo sporo Francuzów trzeba będzie kanonizować, oczywiście grupowo, skoro szykuje się tylu świętych.
- Radek -