neokatechumenat

2014-03-04 08:04:20

czym tak naprawde jest neokatechumenat? Mam bardzo mieszane emocje/ opinie po blizszym zapoznaniu sie z tym zjawiskiem.Wyglada to na sekte. Kiko i jego druzyna, podskakiwanie wokol ukwieconego stolu.... Komunia na siedzaco... No i Eucharystia w soboty.... bo niedziela jest be a niby dlaczego???
Witam, neokatechumenat sektą nie jest, bo nie działa bez zgody lokalnych władz kościelnych, ani tych Rzymskich. Można się pytać, czy nie izoluje on za bardzo swoich członków od wspólnot parafialnych. Z tego, co widziałem, czasem tak jest czasem nie. Jak zwykle wszystko rozgrywa się na poziomie międzyludzkim.

Przypominam też, że w czasie katolickim niedziela rozpoczyna się po sobotnich nieszporach. Co do postawy podczas przyjęcia komunii św., to znalazłem w OWMR 43 następujący nakaz: "Celem zachowania w tej samej celebracji jednolitości gestów i postaw ciała niech wierni dostosują się do zachęt, jakie zgodnie z przepisami Mszału wypowiada diakon, usługująca osoba świecka lub kapłan." Zatem, trzeba stosować się do tego, o co proszą podczas mszy św.

Michał Karnawalski SJ, webmaster

zobacz komentarze [12]